RECEPTY

Nabízíme vám několik receptů typických ekvádorských pokrmů, ale nenechte se nikterak omezovat a použijte klidně i vlastní recepty. Jídla si můžete uvařit společně ve školní kuchyňce nebo připravit doma a přinést do školy ochutnat.

Locro de papa

Locro de papa [čti lokro de papa], bramborová polévka se sýrem. Recept asi na 3 litry.

  • 10 středně velkých brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 1 na kostičky nakrájená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky kmínu
  • 7 hrnečků vody
  • 1 hrneček mléka
  • 1 hrneček nastrouhaného čerstvého sýra (např. typ balkánský nebo mozarella)
  • svazeček koriandru
  • sůl

POSTUP: V hrnci zahřejeme olej a osmažíme cibuli, utřený česnek, kmín, (máte-li tak prášek achiote).  Mícháme asi pět minut, dokud cibule nezesklovatí.

Přidáme brambory a dobře promícháme se směsí. Vaříme dalších asi pět minut, hlídáme, aby se směs nepřipekla. Poté přilijeme vodu a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké, poté je rozmačkáme na kaši – ne všechny, polévka by měla být krémová a měla by obsahovat malé kousky brambor.

Teplotu stáhneme na nejnižší úroveň a vmícháme mléko a vaříme asi 5 minut. Pokud je polévka příliš hustá, přidáme další mléko (vodu). Osolíme, stáhneme z plotny a přidáme sýr a koriandr. Servírovanou polévku můžeme ozdobit plátky avokáda, nastrouhaným sýrem, jarní cibulkou.

» ZAJÍMAVOST: Recepty se můžou lehce lišit – každá rodina či restaurace používá například jiné poměry ingrediencí, koření či přísad atp.

Chicha

Chicha [čti čiča] je tradiční fermentovaný nápoj. Pro fajnšmekry!

  • dva středně velké manioky
  • 1 batát (sladká brambora)
  • voda

POSTUP: Oškrábejte maniok a nakrájejte na kostky. Vložte do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Vařte do změknutí, poté slijte vodu a uschovejte ji. Rozmašírujte maniok v misce (ideálně v dřevěné) a do vody z manioku nastrouhejte batát, rozmixujte a postupně přidávejte k rozmačkanému manioku. Míchejte dokud se směs nespojí. Uložte do keramické nádoby a nechte fermentovat alespoň 24 hodin (až pět dnů).[maniok se neshání snadno… nám se podařilo najít například například tento e-shop, kde ho lze objednat]

V Ekvádoru se tento nápoj vyrábí hlavně z manioku jedlého (juka), ve vysoko položených oblastech se používá zejména kukuřice. Chicha se vyrábí rozmělňováním a následnou fermentací. V tradičních oblastech rozmělňují chichu ženy vlastními ústy.
Nejprve je třeba maniok uvařit. Poté postupným rozmělňováním, jak vařečkou, tak ústy, je vše zpracováno do jemné tekutiny. Do směsi se přidává také batát (sladká brambora) – nápoj pak chutná sladčeji. Připravená hmota se nechá fermentovat. Dle délky fermentace má pak výsledná chicha chuť a obsah alkoholu. Krátce uleželá je jemná, zatímco déle uleželá má výraznější nakyslou chuť.

» ZAJÍMAVOST: Nabídnout chichu je výrazem pohostinství. Stejně tak pít nabízenou chichu je gestem přijetí pohostinnosti.

Avena

Ovesný nápoj.

  • mléko – 1 litr
  • ovesné vločky – 1 hrneček
  • cukr – 4 lžíce (vhodný je třtinový)
  • skořice celá – 1 kousek

» POSTUP: Do zahřátého (pozor, ne vroucího!) mléka přidáme cukr, skořici a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Těsně před tím, než začne mléko vařit, přidáme ovesné vločky a pořádně promícháme. Když začne směs vřít, stáhneme teplotu/plamen na nejnižší výkon a asi 10 minut za stálého míchání vaříme.

» ZAJÍMAVOST: Nejen že zahřeje, ale je to také příjemná a oblíbená svačina mezi dospělými i dětmi. Často se konzumuje společně s empanadas.

Arroz con huevo

Arroz con huevo [aroz kon uevo], rýže s vejcem. Původní recept obsahuje i osmažený plantain (zelený banán), ale běžně se v rámci „rychlovky“ jí jen rýži a vejce…

  • rýže (cca 80 g rýže / osoba)
  • vejce
  • olej na smažení
  • ovoce či zelenina na ozdobu například rajče, avokádo…

Uvaříme rýži dle návodu – většina typů rýže se vaří v poměru 1,5–2 díly vody na 1 díl rýže, rýži je třeba před vložením do vroucí osolené vody propláchnout.
Na pánvi ohřejeme olej a osmažíme vajíčko (à la volské oko). Servírujeme ozdobené rajčetem, avokádem atp.

» ZAJÍMAVOST: Mladí Ekvádorci také rádi používají tatarku a kečup. Toto jídlo je oblíbené především u studentů pro pozdní snídani nebo oběd. A proč je tak oblíbené? Protože je velmi jednoduché na přípravu!

Mote pillo

Tradiční jídlo z horských oblastí připravované zejména k snídani, odtud “Mote pillo” [mote pijo], horská snídaně.

  • 500g vařené kukuřice pozolero
  • 2 lžíce másla
  • 4 vejce
  • 2 střední cibule nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku nadrobno nakrájené
  • půl hrnečku mléka
  • 2 lžíce nakrájené pažitky
  • 1 lžíce nakrájené petržele
  • sůl
  • měkký slaný čerstvý sýr  (např. balkánského typu)

POSTUP: Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli, pokrájený česnek, sůl a smažíme, dokud cibulka nezesklovatí (cca pět minut). Poté přidáme kukuřici, dobře promícháme a asi dvě minuty smažíme. Zalijeme mlékem a vaříme, dokud se mléko nevsákne do kukuřice, poté přidáme předem rozmíchaná vejce, dobře promícháme a vaříme další 2–3 minuty. Vmícháme petržel a pažitku, případně dochutíme solí. Při servírování pokládáme plátky čerstvého sýra.

» TIP: Nejvhodnější typem kukuřice je druh zvaný pozolero. U nás se dá sehnat jen obtížně.

Empanadas

Plněné kapsy. Recept na 25 ks.

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 2–3 hrnky vlažné vody
  • lžíce prášku do pečiva
  • lžíce cukru
  • lžička soli
  • slaný měkký sýr (na náplň), např. balkánského typu
  • olej na smažení

POSTUP: Hladkou mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva, vejce a na kousky nakrájené máslo zpracováváme rukama a postupně přiléváme vlažnou vodu (opatrně, aby těsto nebylo moc řídké), dokud nevypracujeme vláčné těsto. Necháme v chladu odpočinout.
Sýr nastrouháme nahrubo.
Odpočaté těsto znovu prohněteme a vyválíme placku o tloušťce cca 3–5 mm a vykrajuje kolečka (např. mističkou o průměru cca 15 cm). Nebo můžeme těsto rozdělit na požadovaný počet kousků a každá placička se vytvaruje samostatně.
Na placku dáme lžíci nastrouhaného sýra a přehneme placku do tvaru půlměsíce. Okraje pevně uzavřeme, můžeme k tomu použít například vidličku. Tím zároveň získáme zdobený okraj.
Empanadas smažíme dozlatova v oleji. Nejprve po jedné, poté po druhé straně a měly by být ponořené alespoň do poloviny v oleji.

» TIP: Chutnalo Vám? Spolu se sýrem můžete příště do náplně přidat také najemno nakrájenou cibuli. Chuť je velmi lahodná.

INSIPRACE VIDEOFOOD

Recepty Ekvádorec k vytištění

Dobrou chuť, ať se dílo podaří!

Chcete vědět více o tom, jak se jí v Ekvádoru? Třeba jak to chodí na banánové plantáži? Nebo jak vypadá kakaový bob? [prozradíme vám, že je krásný :-)…]
Klikněte níže na:

EKVÁDORSKÁ KUCHYNĚ

Menu