Chicha

Chicha [čti čiča] je tradiční fermentovaný nápoj. Pro fajnšmekry!

  • dva středně velké manioky
  • 1 batát (sladká brambora)
  • voda

POSTUP: Oškrábejte maniok a nakrájejte na kostky. Vložte do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Vařte do změknutí, poté slijte vodu a uschovejte ji. Rozmašírujte maniok v misce (ideálně v dřevěné) a do vody z manioku nastrouhejte batát, rozmixujte a postupně přidávejte k rozmačkanému manioku. Míchejte dokud se směs nespojí. Uložte do keramické nádoby a nechte fermentovat alespoň 24 hodin (až pět dnů).[maniok se neshání snadno… nám se podařilo najít například například tento e-shop, kde ho lze objednat]

V Ekvádoru se tento nápoj vyrábí hlavně z manioku jedlého (juka), ve vysoko položených oblastech se používá zejména kukuřice. Chicha se vyrábí rozmělňováním a následnou fermentací. V tradičních oblastech rozmělňují chichu ženy vlastními ústy.
Nejprve je třeba maniok uvařit. Poté postupným rozmělňováním, jak vařečkou, tak ústy, je vše zpracováno do jemné tekutiny. Do směsi se přidává také batát (sladká brambora) – nápoj pak chutná sladčeji. Připravená hmota se nechá fermentovat. Dle délky fermentace má pak výsledná chicha chuť a obsah alkoholu. Krátce uleželá je jemná, zatímco déle uleželá má výraznější nakyslou chuť.

» ZAJÍMAVOST: Nabídnout chichu je výrazem pohostinství. Stejně tak pít nabízenou chichu je gestem přijetí pohostinnosti.

Menu