Locro de papa

Ekvádor

Locro de papa [čti lokro de papa], bramborová polévka se sýrem. Recept asi na 3 litry.

  • 10 středně velkých brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 1 na kostičky nakrájená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky kmínu
  • 7 hrnečků vody
  • 1 hrneček mléka
  • 1 hrneček nastrouhaného čerstvého sýra (např. typ balkánský nebo mozarella)
  • svazeček koriandru
  • sůl

POSTUP: V hrnci zahřejeme olej a osmažíme cibuli, utřený česnek, kmín, (máte-li tak prášek achiote).  Mícháme asi pět minut, dokud cibule nezesklovatí.

Přidáme brambory a dobře promícháme se směsí. Vaříme dalších asi pět minut, hlídáme, aby se směs nepřipekla. Poté přilijeme vodu a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké, poté je rozmačkáme na kaši – ne všechny, polévka by měla být krémová a měla by obsahovat malé kousky brambor.

Teplotu stáhneme na nejnižší úroveň a vmícháme mléko a vaříme asi 5 minut. Pokud je polévka příliš hustá, přidáme další mléko (vodu). Osolíme, stáhneme z plotny a přidáme sýr a koriandr. Servírovanou polévku můžeme ozdobit plátky avokáda, nastrouhaným sýrem, jarní cibulkou.

» ZAJÍMAVOST: Recepty se můžou lehce lišit – každá rodina či restaurace používá například jiné poměry ingrediencí, koření či přísad atp.