
- Je 30x větší než Česká republika.
- Má 10x víc obyvatel.
- Je zde přibližně 240 salesiánů.
Kde naše dobrovolnice pomáhají?
- Bakanja Centre, Lubumbashi, provincie Katanga, jihovýchodní Kongo
- Pomáhalo zde již 9 českých salesiánských dobrovolnic.
- Jejich dopisy si můžete přečíst ZDE.
- Prohlédnout fotogalerie od našich dobrovolníků si můžete zde.
Videa dobrovolníků
Podívejte se na videa ze salesiánského střediska Bakanja v Lubumbashi v D. R. Kongo, pořízená v roce 2012/2013 dobrovolnicí Alžbětou Žákovou.
PL Kongo pro 2. stupeň
PL Kongo pro 1. stupeň
Kongo pro sš a voš (metodika)
OSTATNÍ MATERIÁLY:
Přečtěte si příběh jednoho konžského chlapce a poznejte tak, co děti v Kongu často zažívají.
Stáhněte si plakát na rozvojovou kampaň pro školy.
Naši dobrovolníci pomáhají nejen v Kongu, ale i v dalších zemích světa. Kde přesně pomáhají a jaká je náplň jejich práce?
Recept na konžské jídlo Bukari a malaki – doba přípravy 50 minut.
Ukažte svým žákům, jak žijí jejich vrstevníci v Kongu.
V Kongu již pomáhalo 9 českých salesiánských dobrovolnic přes projekt Adopce nablízko. Podívejte se na fotografie z jejich dobrovolné služby.
- Videa Dnes jím jako Konžan (YouTube)
Na YouTube naleznete 11 videí, které přibližují život konžských dětí.
BUKARI a MALAKI (Kukuřičná kaše s fazolemi)
Ingredience pro 2 osoby
- 3 hrnky vody
- 2 hrnky kukuřičné mouky
- 1 cibule
- konzerva rajčatového protlaku
- 2 čerstvá rajčata
- 150g suchých fazolí
- olej
- sůl
- pepř
Postup
BUKARI: Do studené vody vsypte hrst kukuřičné mouky, rozmíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání postupně přisypávejte zbytek mouky a pět minut kaši povařte. Měla by být hodně hustá – pokud vás při míchání nebolí ruka, přidejte mouku. A kaše se nesolí
MALAKI: Fazole nechte namočit přes noc, v osolené vodě uvařte do měkka a vodu slijte. Na oleji do sklovata osmahněte nakrájenou cibuli. Olejem nešetřete! Přidejte rajčatový protlak, pár minut ho smažte s cibulí a přisypte na kostičky nakrájená rajčata. Omáčka se solí Takže ji osolte a opepřete podle chuti. Vařte pod pokličkou za občasného míchání alespoň půl hodiny. Nakonec přispyte uvařené fazole a ještě pět minut povařte společně.