O Kongu
  • Je 30x větší než Česká republika.
  • Má 10x víc obyvatel.
  • Je zde přibližně 240 salesiánů.

Kde naše dobrovolnice pomáhají?

Videa dobrovolníků

Podívejte se na videa ze salesiánského střediska Bakanja v Lubumbashi v D. R. Kongo, pořízená v roce 2012/2013 dobrovolnicí Alžbětou Žákovou.

Materiály

OSTATNÍ MATERIÁLY:

Přečtěte si příběh jednoho konžského chlapce a poznejte tak, co děti v Kongu často zažívají.

Stáhněte si plakát na rozvojovou kampaň pro školy.

Naši dobrovolníci pomáhají nejen v Kongu, ale i v dalších zemích světa. Kde přesně pomáhají a jaká je náplň jejich práce?

Recept na konžské jídlo Bukari a malaki – doba přípravy 50 minut.

Ukažte svým žákům, jak žijí jejich vrstevníci v Kongu.

V Kongu již pomáhalo 9 českých salesiánských dobrovolnic přes projekt Adopce nablízko. Podívejte se na fotografie z jejich dobrovolné služby.

Na YouTube naleznete 11 videí, které přibližují život konžských dětí.

Recepty

BUKARI a MALAKI (Kukuřičná kaše s fazolemi)

Ingredience pro 2 osoby

  • 3 hrnky vody
  • 2 hrnky kukuřičné mouky
  • 1 cibule
  • konzerva rajčatového protlaku
  • 2 čerstvá rajčata
  • 150g suchých fazolí
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup

BUKARI: Do studené vody vsypte hrst kukuřičné mouky, rozmíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání postupně přisypávejte zbytek mouky a pět minut kaši povařte. Měla by být hodně hustá – pokud vás při míchání  nebolí ruka, přidejte mouku. A kaše se nesolí 🙂

MALAKI: Fazole nechte namočit přes noc, v osolené vodě uvařte do měkka a vodu slijte. Na oleji do sklovata osmahněte nakrájenou cibuli. Olejem nešetřete! Přidejte rajčatový protlak, pár minut ho smažte s cibulí a přisypte na kostičky nakrájená rajčata. Omáčka se solí 🙂 Takže ji osolte a opepřete podle chuti. Vařte pod pokličkou za občasného míchání alespoň půl hodiny. Nakonec přispyte uvařené fazole a ještě pět minut povařte společně.

Recept ke stažení zde

Menu