Hodnocení ročníku 2016
  • Projektu bychom se určitě zúčastnili i příští rok. Naše studenty docela zajímá, jak co uvařit, jak se jejich vrstevníci stravují. Vyplňovali jsme pracovní listy, poslouchali jsme moc krásné písničky, dokonce skupinka studentů trošku zatančila. Přečetli jsme si příběhy některých dětí, zhlédli jsme prezentaci a několik videí. Jídlo převážné části našich studentů chutnalo, hlavně si ale uvědomili, jaká životní úroveň u nás je a že když má někdo možnost, měl by pomoci. S tím souvisí další věc – vybrali jsme nějaké peníze, teď jsem neměla klidné období, a tak si vbrzku vyhledám číslo účtu, kam peníze zaslat. A na co. Přeji další dobré akce, slouží dobré věci. A v dnešní době je to nesmírně důležité, aby mladí lidé viděli, že někdo nezištně pomáhá. Těm, co jejich pomoc ale opravdu potřebují.

Marcela Ernestová
SOŠ a SOU, Mladá Boleslav

  • Stejně jako loni, i letos proběhl úspěšně další ročník projektu Salesiánské asociace Dona Boska – Dnes jím jako Zambijec. Žáci zpracovali doma zadaný test, který obsahoval i těžké otázky, např. jaké telekomunikační společností působí v Zambii nebo proč je národním zvířetem orel. Dozvěděli se, že ženskému multifunkčnímu oděvu se říká čitenga (nosí se do kostela, slouží jako zástěra nebo na nošení dětí) nebo že v Kabwe je naleziště nejstarší africké fosílie člověka. Překvapilo je, že k nejúspěšnějším obchodním řetězcům v Zambii patří firma Baťa a v Livingstonu je možné se vyfotit s bustou našeho předního cestovatele Dr. Emila Holuba, který zdokumentoval Viktoriiny vodopády. První hodina projektu byla věnována poznávání Zambie, čtení vybraných zajímavostí a kontrole testů. Druhá hodina pak tradiční zambijské nshimě – kukuřičné kaši s přílohou vařené zeleniny (rajčata, špenátové listy), kterou si žáci den před projektovou výukou uvařili. Ve škole si jídlo ohřáli v mikrovlnce.
    Deset družstev představovalo delegace z deseti největších zambijských měst. Každá delegace musela o sobě nebo o městě něco říci a popsat výrobu jídla. Hodnocena byla jak nshima a její přílohy, tak i vystupování delegací. Zazněly i dva proslovy v domorodém jazyce (vybrány ze 72 místních jazyků) v podání Tomáše Hladkého (tlumočníkem byl Pavel Nekuda) a Matouše Marka (tlumočníkem byl Martin Vydra). Účinkující sklidili velké ovace. Projevily se u nich neobvyklé lingvistické sklony, které jistě uplatní na svých budoucích cestách nejen po Africe. Celá akce se povedla, všichni si odnesli spoustu nových informací, ale i hezké zážitky. Závěrem lze dodat, že třída se přihlásila v rámci tohoto projektu do fotosoutěže. Držme jí palce!

Eva Jadavanová 
Gymnázium J. Jungmanna Litoměřice

  

  • Naše škola se v tomto roce projektu “Dnes jím jako” účastnila již podruhé. Zapojili se žáci ze sedmi tříd. I tentokrát jsme vyhledávali na mapě, vyprávěli si o životě v Zambii, vyplňovali pracovní listy, lepili plakáty a hlavně vařili. Kaše nás opět nezklamala… nicméně ta z Konga nám asi chutnala o trochu víc 🙂 Největší radost máme z reakcí samotných žáků. Práce na projektu se jim líbí a i po roce mladší žáci, kteří zeměpis ve škole ještě nemají, znají základní informace o životě obyvatel Afriky. Potvrdilo se nám, že poznávání nových věcí všemi smyly má smysl!
    Těšíme se proto již teď na další výzvu!

Monika Houšková
Základní škola, Plzeň

  • Oběd proběhl ve školní jídelně, počet zúčastněných studentů na výukovém programu asi 120, byla zde informační nástěnka a na stolech lístečky s informacemi o Zambii. V pěti třídach naší školy (celkový počet 12 tříd) proběhla i výuka k tomuto tématu s využitím vašich pracovních listů. Z mého pohledu má akce smysl a účastníme se rádi, z pohledu většiny dětí zambijské jídlo v konkurenci s běžnou stravou nezvítězí, ale přináší myšlenky a informace o zemi, o které většinou nic neví. Dětem se rozšířilo povědomí o Zambii a já už vím také více. Naše vedoucí kuchyně přemýšlí o zařazení tohoto jídla na oběd častěji. Takže za akci děkujeme 🙂

Kateřina Skalická 
SPŠ stavební Valašské Meziříčí

    

  • Akce se v naší škole zúčasnily děti 6., 7. a 9. ročníku (celkem asi 170 žáků). V hodinách zeměpisu jsme zpracovali údaje potřebné k vyplnění pracovních listů (6. a 7. roč.), deváťáci vařili jídlo podle přiloženého receptu. Všechny skupiny hodnotí účast v projektu kladně (menší děti bavilo vyhledávání a zjišťování zajímavostí, starší rády uvařily – podařilo se jim najít málo zájemců o ochutnávku, to hodnotí jako minus). Do akce se zapojili kromě dětí tři vyučující. Děkuju Vám za přípravu materiálu a nápad, který zpestří naši každodenní školní práci.

Eva Kohoutová, 
Základní škola s rozšířenou výukou jazyků a Mateřská škola Litvínov

 

 

  • Jsem rád, že jsem se letos opět (potřetí) zúčastnili aktivity Dnes jím jako… Pracovní listy byly hezké, ale postrádal jsem u nich zdroj informací, ze kterého bylo čerpáno. S využitím zápisů dobrovolníků se to však dalo dobře kombinovat a doplnit. Skutečně mi však chyběla nějaká dobrá videa. Ukázky domorodých tanců nepovažuji za dostatečně vypovídající. Vloni byl dobře udělaný klip (https://www.youtube.com/watch?v=5JMwptP8Xjw) a předloni se mi líbilo video představující školu a obsahující přímé výpovědi dobrovolníků. Reakce žáků byla velmi dobrá a myslím, že informace o jejich vrstevnících pro ně byly užitečné. Aktivitě jsem se věnovali ve dvou vyučovacích hodinách, přičemž do jedné z nich jedna studentka zcela dobrovolně a ze svého vlastního popudu připravila kaši pro celou třídu. Žáci také drobně finančně přispěli na podporu projektu.

Jan Růžička
Gymnázium a Obchodní akademie Bučovice

 

  • Akce byla zdařilá, doufám, že se článek a naše fotografie zalíbí. Těšíme se na příští rok Dnes proběhla na naší škole závěrečná prezentace projektu Dnes jím jako Zambijec. Projektem „Dnes jím jako…“ se zabýváme již druhým rokem. Po DR Kongo jsme se přesunuli letos ještě více na jih. Tentokrát jsme do práce zapojili třídy 1.C a 3.A. Žáci mají možnost zjistit, jak žijí jejich afričtí vrstevníci, jak se vzdělávají, jaká je jejich zem. Díky prezentacím a s využitím videa poznávají jejich běžné radosti i starosti. Zaměřili jsme se na všechny oblasti života. Vysvětlili jsme si symboliku barev na zambijské vlajce, význam státního znaku i motto země. Představili jsme si nejznámější národní parky, ohromila nás mohutnost a krása Viktoriiných vodopádů, navštěvovaných i českými turisty. Příroda Zambie je neuvěřitelná.
    Část naší práce jsme věnovali připravenému pracovnímu listu, tematicky jsme vyzdobili rovněž prostor třídy a chodbu. Nezapomněli jsme ani na představení hlavních organizátorů Adopce na blízko ze sdružení SADBA.
    Významnou součástí dnešního setkání bylo vaření. Studenti si připravili a ochutnali Nshimu, pečenou rybu, ale i typicky africké ovoce dostupné i u nás. Na jídelníčku se objevily dokonce i vařené slepičí pařáty, ochutnat je ale přeci jen nikdo nezkusil. Samotná kukuřičná kaše Nshima je téměř bez chuti, nesolí se, nekoření se, nesladí se. Záleží tedy, jakou omáčku k tomu člověk zvolí. My vsadili na rajčatovou. Měli jsme dvě varianty kaše, jedna byla podobná vzhledem naší bramborové, u druhé jsme zvolili vytvarované kuličky, které se jí rukama a namáčejí do omáčky. Obě varianty byly jedlé, nicméně představa, že bychom se takto stravovali denně, nás trochu děsí. I když ryba a omáčka byly vcelku chutné. Bohužel tyto přísady se k většině strávníků už nedostanou. Nedovedeme si ani v nejmenším představit, že se pouhou kaší stravují desítky milionů lidí a u některých to je jediné jídlo denně.

Ivana Hvězdová
Soukromá střední škola pro marketing a ekonomiku podnikání, MOST

   

  

O Zambii

afrika mapa czZambie

  • Je desetkrát větší než Česká republika.
  • Má 1,5 x více obyvatel.
  • Je zde jeden ze sedmi divů světa a jedno z nejkrásnějších pěších safari, je zde přes deset národních parků s jednou z nejpočetnějších populací slonů v Africe.
  • Byla zde nalezena nejstarší lidská fosílie (konkrétně lebka) stará 200 tisíc let.

Kde naše dobrovolnice a dobrovolníci pomáhají?

  • Pomáhalo zde již 7 českých salesiánských dobrovolnic/dobrovolníků od roku 2007.
  • Kompletní seznam všech našich dobrovolníků a zemí, kde působí, naleznete zde.
  • Prohlédnout fotogalerie od našich dobrovolníků si můžete zde.

Videa dobrovolníků

Zde se můžete podívat na videa pořízená v roce 2014-2015 našimi dobrovolníky Pavlem Šubou a Petrou Svatoňovou.

Hudba

Zde si můžete poslechnout zambijské písně pro navození té správné „africké“ nálady…

Hudební seznam: 02_Rosary_Maria2.mp3, All Souls_Parish Church.mp3, GART1_pohřební píseň.mp3, thank you.mp3, goodbye.mp3

Recept na Nshimu

Recept nshima.pdf

Nedali byste si zambijskou specialitu?

paratky talirJestlipak uhodnete, co je na talíři?

Citujeme Pavla Šubu, našeho zambijského dobrovolníka:

    • Poslední zajímavý zážitek s jídlem byl opět u oběda u stolu s našimi vychovatelkami. Tentokrát hned na začátek řeknu, že i když už mě začínaly cukat ruce, zachoval jsem chladnou hlavu, i přes 35° teplo a nenechal se přesvědčit k pravděpodobně unikátnímu labužnickému prožitku, který spočíval v jezení vařených slepičích pařátů.Nevím teda do jaké míry můj rezistentní přístup byl způsoben chladnou hlavou, ale po představě, po čem ty slepice chodí, a že v tom pařátu nebude ani maso, jsem těžko hledal motivaci ho ochutnat. Ani myšlenka na to, jaké to asi je, křoupat kůstky s chrupkama a drápy slepičího pařátu mě nepřesvědčila. A představa dětských ručiček s dlouhými nehty můj negativní postoj jen podpořila.
      Nakonec se ještě podělím o to, co jsem vypozoroval v souvislosti s jezením kuřecího pařátu: klidně ukousněte všechny prsty naráz, ale pak počítejte, abyste vyplivli odpovídající počet drápků, ty se nejí.

katapilas_nam_nam

A copak tahle specialitka? Necháme na vaší fantazii, co by to mohlo být…

Další lahůdky si prohlédněte zde.

A pokud vás ani toto neodradilo, můžete si přečíst podrobnosti
o stravování v Zambii zprostředkovanou našimi dobrovolníky…

Hlavní jídlo je NSHIMA (ŠIMA) – bílá hodně tuhá kaše z kukuřičné mouky. To se jí pořád – kdo neměl nshimu, jako by nejedl! Na druhou stranu, mimo to, že je to hlavní jídlo, tak je to pro chudé často jediné jídlo za den. Většinou k tomu bývá ještě zelenina, což jsou uvařené dýňové listy a nakrájené na kousky a rajčatová omáčka. Zambijci jsou na svou nshimu pyšní a vydávají ji za typické jídlo, které musíte jako cizinec ochutnat (a nejlépe jíst jako oni každý den 😉

priprava nshima

Další gastronomickou specialitou jsou smažená kuřecí střeva – samozřejmě vyčištěná – pokud člověk neví, že je to střevo, tak si bude pravděpodobně myslet, že jí smaženou kuřecí kůži s trochu divnou chutí.

Jinou část jídelníčku tvoří katapily – sušené býložravé housenky, pěkně velké – které se opražili do křupava a jsou náramnou pochotkou. Jejich chuť je velmi výrazná, proto pro začátečníky doporučuji je nejíst samotné, ale např. se shimou nebo rýží.

Zajímavé jsou i malé smažené rybičky – kapenty, které je také lepší jíst se shimou, protože chuť je podobně výrazná jako u housenek.

A nakonec se ještě zmíním o okřídlených velkých mravencích, kteří jsou prý delikatesou. Ty jsem bohužel neměl přiležitost ochutnat, ale viděl jsem jak je děti chytají: vyslečou si tričko, začnou pobíhat a mávat tryčkem kolem sebe, někdy ho i po tom mravenci hodí a někdy u toho i křičí, zřejmě radostí, že uzemnily poletujícího mravence. Někteří je botom dávají do krabičky s vodou a jiní je sbírají do sáčku.

Co se týče vaření, tak se většinou vaří na dřevěném uhlí a jako ohniště používají disky z kol od auta. Dají dovnitř 3 až 4 větší kameny, na kterých potom stojí hrnec a do zbývajícího prostoru nasypou dřevěné uhlí. Velké množství shimy mohou vařit jen zdatní jedinci, protože je to docela dřina a taky se člověk u toho pěkně zahřeje. Ale jak říkala kuchařka: „dá se na to zvyknout”.

Nicméně i v Zambii se jí „normální“ jídla, která jsou nejčastějšími pokrmy dobrovolníků a odpůrců hmyzu.

Tyto možnosti jsou však pouze pro dobrovolníky, pro místní jsou velmi omezené: a. Vařená vajíčka b. Míchaná vajíčka c. Vařené fazole d. Vařené brambory e. Těstoviny f. Africký kabanos g. „Sójové maso“ h. Kuře (smažené, pečené) i. Hovězí maso (asi vařené).
Mladí milují těstoviny (nedělní večeře pro dívky na internátu, kdy byla klobása
a těstoviny byla nejoblíbenější jídlo týdne).

Nejde vám angličtina? Zkuste jeden ze zambijských dialektů…

  • Jak se máš? Muli bwanji?
  • Dobře. Bwino.
  • Jak se jmenuješ? Ndiwe ndani zina?
  • Jmenuji se… Zinayanga ndine…
  • Kam jdeš? Uyenda kuti?
  • Děkuji. Zikomo.
  • Prosím. (Když něco chceš, ne jako odpověď na “děkuji”). Napapata.
  • Honem. Endisa.
  • Mám hlad. Nili na njala.
  • Mám tě rád. Nikukonda.
  • Co děláš? Uchita chani.
  • Pojď sem. Bwela cuno.
  • Běž pryč. Enda oku.

A tady je verze s africkou angličtinou 🙂

  • Ndiwe ndani…. wat z your name?
  • Zinayanga ndine pavel….. my name z pavel.
  • Nili bwino…. am fine.

PŘÍBĚHY

Pro studenty: Zkušenosti s výukou informatiky
od Pavla Šuby

Přestože jsou počítače zavirované, bez připojení na internet a zaneřáděné hromadami zbytečných a neuspořádaných souborů, 4 z 8 jsou překvapivě poměrně dobré stroje (sponzoring z Polska), zbylé 4 obdivuju, že se na nich rozjede Windows XP, a že nemusíme pracovat v DOSu. Máme ve výuce jeden zásadní problém, a to když nejde elektřina (někdy i celou dobu vyučování), asi chápete proč…

Celkový dojem z elektřiny mám neurčitý. Jde o to, že každý den počínaje různým časem se na 8 hodin vkuse vypíná elektřina. (Je to kvůli suchu – hlavním zdrojem el. energie v Zambii jsou hydroelektrárny na řekách, a protože vloni, pršelo místo
6 měsíců jen 4, tak je málo vody v řekách, a proto se musí šetřit s elektřinou – celkově to drtí místní ekonomiku, protože hlavním průmyslem v Zambii je těžba mědi a většina příjmů je z exportu mědi. Spoustu měděných dolů vlastní Číňané, pro které se těžba kvůli výpadkům proudu prodražuje, proto své ztráty vyrovnávají tlakem na cenu mědi, což je pro Zambijskou vládu velmi nevýhodné, ale asi nemá jiné východisko, protože celkově je pro ni spolupráce s Čínou zřejmě výhodná (Číňané zde asi i dost investují). Nicméně kvůli těmto příčinám klesla asi o 1/3 hodnota místní měny ze 3 Kwacha na 2 za 1 Kč a tím pádem se vše zdražilo, včetně potravin. Tak to mi to vysvětlovali místní. Do původního stavu, tzn. elektřina by měla fungovat nepřetržitě, by se to mělo vrátit někdy v lednu, kdy se naplní přehrady a stoupne hladina v řekách. Přestože období dešťů by mělo začít už tento týden, voda se bude doplňovat postupně.)

A na závěr hádanka:

Co myslíte, dostal se náš dobrovolník k Easyfalls – jednoduchým vodopádům?

obr vodopady zakrouzkovane

Jak správně tušíte, nedostal.Už po cestě na lodi zjistil, že žádný ze třech dalších cestujících není průvodce, a že ani jeden u těch vodopádů nikdy nebyl. Chlapík, zřejmě majitel lodi, se kterým byl domluven o ceně, jim nic o tom, že je mají dovést k vodopádu neřekl, a že cena je jen za dopravu, že má průvodce malárii,
a že všichni jedou jen v žabkách, protože to přece mělo být po vodě a kousek…
…i to je Afrika.

Materiály

Řešení k pracovním listům a plán vyučovací hodiny

Zašleme všem zaregistrovaným zájemcům na e-mail, který uvedli při registraci,nejpozději do 29.2. 2016. V případě, že e-mail neobdržíte, obraťte se prosím na koordinátorku akce Martinu Mončekovou, tel.: 776 003 958, e-mail: martina.moncekova@sadba.org

razitko dnes jim jako

OSTATNÍ MATERIÁLY:

Symbolické lístky na oběd s receptem
a upoutávkou k fotosoutěži

listek_na_obed_recept

Zde ke stažení 1 ks: listek_na_obed_recept.jpg

Zde ke stažení 3 x na A4: listek_na_obed_recept_3x_na_A4.pdf

Prezentace dokumentující běžný život na dívčí internátní škole

V prezentaci je na fotografiích zdokumentován průběh běžných dní holek na internátu i významných oslav a událostí v Zambii tak, jak je viděla z poza fotoaparátu česká dobrovolnice Petra Svatoňová. Vhodné jako doplňující materiál k pracovním listům.

Ke stažení zde: PRESENTATION BOARDING TERM3_small.pdf.

Plakát Dnes jím jako Zambijec pro školy

Dnes jim jako 2016

Stáhněte si plakátek Dnes jím jako Zambijec
pro vytištění ve formátu A5.

Videa

si můžete prohlédnout zde (YouTube).

Hudba

Pro navození té správné africké nálady si můžete poslechnout
zambijské písničky nazpívané zdejšími dětmi.

Fotogalerie

Fotogalerie Dnes jím jako Zambijec

Fotogalerie Dnes jím jako Zambijec – ukázky pokrmů

Fotogalerie Zambie – starší ročníky

Recept na běžné zambijské jídlo – Nshimu

Recept nshima.pdf

Africká kasička

krabicka model

Zde si můžete stáhnout „africkou kasičku“ pro dobrovolnou sbírku na Zambii.

Africká kasička ke stažení zde:

Naši dobrovolníci pomáhají nejen v Zambii, ale i v dalších zemích světa. Kde přesně pomáhají a jaká je náplň jejich práce?
Podívat se můžeš i na: 
Brožuru Očima dobrovolníků.

Mnoho dalších zajímavostí naleznete na podstránce O Zambii.

Recept

Nshima (nšima)

Nshima je tužší kukuřičná kaše, která vznikne přisypáváním kukuřičné mouky do vařicí se vody – nesolí se ani nesladí. Postupným přisypáváním a neustálým mícháním vznikne tužší kaše, která se podává s přílohou z vařené zeleniny (většinou dýňové listy, které lze nahradit listovým špenátem), k tomu téměř vždy rajčatová omáčka (rajčata s kousky cibule).

vareni shimyIngredience pro 2 osoby:
  • Kukuřičná mouka (několik polévkových lžic)
  • Špenát – listy (množství dle chuti)
  • 2 středně velká rajčata
  • 1 menší cibule
  • olej na smažení
  • sůl

Postup:

Nejprve si připravíme všechny ingredience včetně surovin na přílohy (rajčata spaříme horkou vodou a zbavíme šlupky, nakrájíme na kousky). Začneme s přípravou kaše. Malou část mouky pořádně rozmícháme v hrnečku s vlažnou vodou a tuto směs přiléváme do vařicí vody. Pomalu přisypáváme další část kukuřičné mouky. Vaříme na mírném plameni a neustále mícháme, než vznikne tužší kašovitá hmota. Odstavíme a přiklopíme pokličkou.

Příloha č.1: Špenátové listy dáme vařit do neosolené vody na cca 10 minut, poté scedíme.

Příloha č. 2: Spařená rajčata zbavená šlupek a cibuli nakrájíme na kousky. Cibuli osmažíme, přidáme rajčata, chvilku restujeme, poté přikryjeme pokličkou a dusíme pár minut do změknutí. Výsledek by měl aspoň trochu připomínat omáčku.

Nshimu nabíráme podobným způsobem jako zmrzlinu – velkou lžící nebo menší miskou, kterou před tím namočíme do vody. Kaše se pak hezky odlepí a vzniknou pěkné hladké bochánky.

Podáváme s rajčatovou omáčkou a listy špenátu.

Dobrou chuť!

kukuricna_mouka

Druid Kukuřičná mouka hladká 450g – 23,90 Kč
(Tuto prodává Tesco – je levná, ale méně kvalitní, dost hrubá.
Kukuřičná mouka se dá sehnat v každé zdravé výživě, nejlepší
je mouka natur z country life.)

Recept ke stažení:
Recept nshima.pdf

Fotogalerie zambijských lahůdek zde:

dsc00341

Menu