Nshima (nšima)

Nshima je tužší kukuřičná kaše, která vznikne přisypáváním kukuřičné mouky do vařicí se vody – nesolí se ani nesladí. Postupným přisypáváním a neustálým mícháním vznikne tužší kaše, která se podává s přílohou z vařené zeleniny (většinou dýňové listy, které lze nahradit listovým špenátem), k tomu téměř vždy rajčatová omáčka (rajčata s kousky cibule).

vareni shimy
Ingredience pro 2 osoby:
  • Kukuřičná mouka (několik polévkových lžic)
  • Špenát – listy (množství dle chuti)
  • 2 středně velká rajčata
  • 1 menší cibule
  • olej na smažení
  • sůl

Postup:

Nejprve si připravíme všechny ingredience včetně surovin na přílohy (rajčata spaříme horkou vodou a zbavíme šlupky, nakrájíme na kousky). Začneme s přípravou kaše. Malou část mouky pořádně rozmícháme v hrnečku s vlažnou vodou a tuto směs přiléváme do vařicí vody. Pomalu přisypáváme další část kukuřičné mouky. Vaříme na mírném plameni a neustále mícháme, než vznikne tužší kašovitá hmota. Odstavíme a přiklopíme pokličkou.

Příloha č.1: Špenátové listy dáme vařit do neosolené vody na cca 10 minut, poté scedíme.

Příloha č. 2: Spařená rajčata zbavená šlupek a cibuli nakrájíme na kousky. Cibuli osmažíme, přidáme rajčata, chvilku restujeme, poté přikryjeme pokličkou a dusíme pár minut do změknutí. Výsledek by měl aspoň trochu připomínat omáčku.

Nshimu nabíráme podobným způsobem jako zmrzlinu – velkou lžící nebo menší miskou, kterou před tím namočíme do vody. Kaše se pak hezky odlepí a vzniknou pěkné hladké bochánky.

Podáváme s rajčatovou omáčkou a listy špenátu.

Dobrou chuť!

kukuricna_mouka

Druid Kukuřičná mouka hladká 450g – 23,90 Kč
(Tuto prodává Tesco – je levná, ale méně kvalitní, dost hrubá.
Kukuřičná mouka se dá sehnat v každé zdravé výživě, nejlepší
je mouka natur z country life.)

Recept ke stažení:
Recept nshima.pdf

Fotogalerie zambijských lahůdek zde:

dsc00341