Mexiko

  • Je dvacetpětkrát větší než Česká republika, hlavní město je Mexiko City
    (španělsky Ciudad de México)
  • Má 11 x více obyvatel, které vzniklo mísením původních indiánů
    s přistěhovalými Španěly.
  • Úředním jazykem je španělština, dále se používá dalších 62 indiánských jazyků.
  • Řada činných i vyhaslých sopek, zemětřesení, subtrop. až trop. podnebí

Historie

První vyspělá civilizace byla na území dnešního Mexika již v 1 tis. př. n. l. a vyvrcholila kulturou Olmeků (1200-400). Kolem roku 300.n.l. se z území Guatemaly po Yucatánu rozšířila vyspělá civilizace Mayů – stavěli kamenné pyramidy (Tical) a ovládali astronomii.

Ve 12. a 13.století přišli ze severu Aztékové a založili v kotlině centrálního Mexika město Tenochtitlán. Původně mocnou říši svrhl v krátké době španělský dobyvatel Hernán Cortés. Tenochtitlán padl roku 1521 a již roku 1535 vzniklo na dobytém území Nové Španělsko, hlavním městem se stal Ciudad de México. Následovala doba španělské vykořisťování a genocida původních obyvatel. Během 19. století sice získalo Mexiko nezávislost, zapletlo se ale do války s USA (40. léta), kde ztratilo Kalifornii, Arizonu, Nové Mexiko a další příhraniční oblasti. Vládou nad zemí se také na čas zmocnili Francouzi. Zakladatelem moderního mexického státu je Benito Juaréz, první prezident v Americe indiánského původu. Díky objevu ropy v mexickém zálivu je životní úroveň v zemi relativně vyšší, než v ostatních latinsko-amerických zemích.

Mexiko je ideálním místem pro archeology. Hlavní kultury se zde vyvíjely již před  3 tisíci lety; zdejší kultura je dodnes značně ovlivněna indiánskou.

Videa

  • Zde se můžete podívat na zajímavý rozhovor s Dášou Winklerovou, která byla jeden rok  dobrovolnicí v Mexiku. Hovoří zde o svých zážitcích z dobrovolné služby, o bezpečnostní situaci, mexických dětech i o komunitě, ve které pobývala. Video je amatérské, trvá asi 15 minut a je určeno spíše pro starší žáky nebo studenty, lze ho přehrát i jen jako audio.
  • Chudoba  v Mexiku – krátké video přináší nejen autentické výjevy ze života chudých, ale i čísla, která uvádějí statistiky.
  • Krátká reportáž o Mexiku. Video je vhodné i pro menší děti, trvá necelé 2 minuty.
  • Krátké video z oslav svátku Dne Mrtvých.

Hudba

Zde si můžete poslechnout pásmo mexických písní pro navození té správné „mexické“ nálady.

 

Día de Muertos

Je památka všech zemřelých u nás lidově nazývaná Dušičky a probíhá i ve stejnou dobu jen o něco déle (1. – 2. 11.). V Mexiku mají zajímavý zvyk – dělají pro svoje zemřelé barevné, bohatě vyzdobené oltáře. Na každém oltáři by měly být květiny, nejlépe žluté či oranžové, dále křišťálová sklenice s vodou, sůl, kříž (udělaný z hlíny nebo písku). Když je oltář dělaný pro dítě, tak se vždy položí jeho oblíbená hračka. Překvapující jsou keramičtí psi, prý pomáhají na cestě do nebe – dělají schody, po kterých může člověk jít (pomůžou ale jen ti psi, o které se člověk dobře staral). Pro zemřelé se připravuje jídlo, které měli nejraději, to se pak položí na oltář pro připomínku svých zemřelých a pro jejich potěšení. Dále se pro připomínku umisťuje fotka zemřelého, svíčky, které dávají světlo, když se zemřelý bude vracet a chléb zemřelých (sladká upečená buchta pro tuto příležitost). Celý oltář se pak ozdobí květinami z krepového papíru, před oltářem se udělá kříž z hlíny nebo písku a cesta z okvětních lístků pro zemřelého. Příprava je myšlena vážně a každý se snaží udělat oltář co nejhezčí.

Tento svátek je jedním z nejdůležitějších, lidé se na počest zemřelých scházejí u oltářů i na hřbitovech, veselí se a hodují i několik dní a věří, že své mrtvé slyšeli. V tyto dny oblékají příhodné kostýmy a celá událost je jedním velkým barevným folkorním zážitkem a pastvou pro oči. Obdobou tohoto svátku např. Halloween a křesťanský svátech Všech zemřelých (Dušičky).

Kde naše dobrovolnice a dobrovolníci pomáhají?

  • Pomáhalo zde již deset českých salesiánských dobrovolnic/dobrovolníků od roku 2007. Hlavním místem dobrovolné služby je město Ciudad Juarez.
  • Seznam současných dobrovolníků a zemí, kde působí, naleznete zde. Níže na této stránce naleznete i jejich dopisy, které pravidelně posílají z míst své dobrovolné služby.
  • Fotogalerie od našich dobrovolníků z Mexika si můžete prohlédnout zde, fotogalerie z dalších zemí zde.

Přejeme vám dobrou chuť a příjemné zážitky
s Dnes jím jako Mexičan!