Sport

Konalo se zde mnoho mezinárodních sportovních akcí např. letní olympijské hry 1968, mistrovství světa ve fotbale 1970 a 1986, Grand Prix MexikaMistrovství světa v rallye. Mexičtí sportovci svou zemi i nadále reprezentují na na Olympijských hrách i na dalších hrách regionálního typu, fotbalová reprezentace se mimo jiné účastní Zlatého poháru CONCACAF.

Fotbal – hlavním divácký sport, atmosféra zápasů je velkým zážitkem nejen pro Mexičany.

Jaialai – tj. frontón nebo pelota – je ruční míčová velmi rychlá hra, běžně provozovaná ve větších městech. Hráči mají k ruce připevněnou speciální lopatku a body se získávají úderem do míče o zadní stěnu, jako třeba u squashe. Tento sport je převážně určený pro hazardní hráče.

Wrestling – jde o sport, při němž zápasníci nosí masky (například komiksového hrdiny Batmana), a pokud by o svou masku přišli a jejich identita byla vyzrazena, budou ze zápasu nemilosrdně vyloučeni. Masky se netočí jen okolo superhrdinů, někteří zápasníci parodují politiky nebo jiné veřejně známé osobnosti.

Býčí zápasy – každé město v Mexiku má svoji arénu a Plaza México v Mexico City je dokonce největší arénou na světě. Mexičtí toreros jsou známí svoji krutostí a jsou tedy velice žádaní i ve Španělsku. Býčí zápasy, ač tvoří neodmyslitelnou součást zdejší kultury, časem pravděpodobně vymizí díky hlasitým protestům ochránců zvířat.

Toreador_Bullfight_Plaza_de_Toros_MexicoToreador_Plaza_de_Toros_Mexicotoreador mexikotoreador Alejandro_Amaya

zdroj: http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/amerika/mexiko/14469-byci-zapasy-krvava-tradice-v-centru-mexika/

Mexická ródea – známá také jako charreadas jsou populární zejména v severní části Mexika. Poutavé jsou nejen stylem, ale také kostýmy a skvělou atmosférou.

talíř big stinKohoutí zápasy – jsou i přes velkou vlnu odporu stále legální. Obvykle jsou spojené se sázkami na kohoutího vítěze zápasu.

kohoutí zápasy 1Foto: Jo Simon, Braunschweig, Germany, Thelmadatter – vlastní dílo, wikimedia.org

Tance

Víte že mezi tradiční mexické tance se řadí i Čechům dobře známá polka? Tento tanec sem pronikl v devatenáctém století a zdomácněl tu. Oproti české polce je živější, tanečníci více křičí a také hodně dupou. Tancuje se většinou ve westernových kostýmech.

95

Mexičané se mohou pochlubit celou řadou tradičních tanců. Většina z nich je založeny na symbolickém zobrazení každodenního života jako např. tanec La Culebra, kdy se dívky snaží mácháním sukní zahnat nebezpečného hada. Po chvíli jim přichází na pomoc muži a hada se snaží zabít kloboukem. Tanec El Toro Rabon zase napodobuje býčí zápasy a dívky v něm pomocí šátků nahání býka v aréně. „Tanec starců“ připomíná odpor původních obyvatel ke španělským kolonizátorům, tanečníci představující kolonizátory mají na tvářích růžové masky s dlouhými bílými vlasy a mají působit komicky. Pouze dívkám jsou určeny tance La Morena a La Bruja. Vyniknou při nich široké a dlouhé bílé sukně, které při otáčkách půvabně víří a vyžadujeíod tanečnic velkou obratnost, protože mají celou dobu na hlavě postavenou sklenici s vodou, na které plave zapálená svíčka. Šikovnost vyžaduje i tanec Nayarit Jarabe, protože se při něm tanečníci ohání ostrými mačetami – připomínka dávného zpracovávání cukrové třtiny.

Poznáte, o jaký tanec se jedná?

Mexický tanec

Hry

Piñata

děti milují piñatakeramickou nádobu obalenou staniolem, barevným papírem a papírovými třásněmi. Uvnitř jsou bonbóny, drobné ovoce, ořechy, malé hračkypapírové vločkyPiñata visí na dlouhém provazu a dva z účastníků oslavy tahají za konce provazu tak, aby piñata byla na dosah, ale ve stálém pohybu. Děti, dostanou hůl a jejich cílem je nádobu zasáhnout. Všichni přítomní sledují s povyražením marné i úspěšné pokusy a bouřlivě povzbuzují tradičním popěvkem. Když přijdou na řadu dospělí, musí mít převázané oči a jejich snaha zasáhnout piñata je doprovázena všeobecným veselím.

PIÑATA

Video ukazuje piñata v praxi

Pončo

Tradiční mexické pončo se jako originální kus oděvu rozšířilo do celého světa. Původně ho nosili indiáni na ochranu před chladem s deštěm. Archeologové našli pozůstatky ponč z doby pěti set let před naším letopočtem. Nosili ho domorodci po celé Latinské Americe a se španělskými dobyvateli se rozšířilo i do Evropy. Stalo se také například důležitou součástí výstroje vojáků v americké válce Severu proti Jihu, kdy jim ponča složila jako pláštěnka i spacák.

Jak se španělsky řekne…?

… podívejte se do našeho mexického minislovníčku.
EL DICCIONARIO MEXICANO
Dobrý den Buenos días Děti niños
Dobré odpoledne Buenas tardes Pan señor
Dobrou noc Buenas noches Jak se máš? Como estas
Mám hlad Tengo hambre  Za chvíli… Al poco tiempo…
Mám žízeň Tengo sed  Dobrou chuť  Provecho
Jedno pivo, prosím Una cerveza
por favor
 To pálí…  Pica…
Nerozumím No entiendo  Chlapec  muchacho