ZADÁNÍ SOUTĚŽE

 

[/vc_column_text]

Ukázka typické angolské látky pana

Pro všechny kteří si rádi hrají, byla i letos připravena malá soutěž Miss/Boy Angola.

Dívky v Angole (asi jako všude na světě) se rády zdobí. V běžném týdnu nosí oblečení jako my, ale o svátcích si oblékají typické angolské oblečení. Ani chlapci nezůstávají pozadu a opráší sváteční oděv: společenské kalhoty, džíny a košile nebo různobarevné haleny. Proměňte se v letošní Miss/Boy Angola! Vyrobte společně ve třídě angolskou látku zvanou pana. Můžete využít jakoukoli bílou látku – staré prostěradlo, bílé tričko apod. a pomalujte ji geometrickými motivy (barvy na textil, černá fixa …). Poté vyberte jednu dívku a chlapce a pomozte jim stát se pravou Angolankou či  Angolanem. Kreativitě se meze nekladou. Můžete uspořádat soutěž i mezi třídami ve vaší škole, obléci se všichni jako praví Angolané, vyzdobit třídy, zatancovat si a u toho si pochutnat na nějaké angolské specialitě.

Pošlete nám fotografie Miss/Boy Angola. Nejoriginálnější nápady odměníme.

Fotografie, videa nebo další výtvory zasílejte do poloviny května. Vyhodnocení soutěže proběhne začátkem června 2019.

VÍTĚZOVÉ SOUTĚŽE

Všichni soutěžící poslali krásné fotografie, za které moc děkujeme. Věříme, že budou inspirací a povzbuzením k další tvorbě i pro další účastníky Dnes jím jako v příštích ročnících. Ze zaslaných fotografií zobrazujících Miss nebo Boy Angola vybíráme tyto výherce a zasíláme malý dáreček pro všechny zúčastněné:

1.stupeňZŠ Valašské Meziříčí    2. stupeň ~ ZŠ Chomutov    3. stupeň ~ SŠDŘ Kladno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HODNOCENÍ OD ŠKOL

Přečtěte si, jak se školám líbil loňský ročník Dnes jím jako Angolan a níže si prohlédněte zaslané fotografie – stojí za to!

Dětem se den velmi líbil, připravily si spoustu zajímavostí, uvařily pokrmy z angolské kuchyně, vyrobily si oděvy dle obrázků i vlastní fantazie. Dobrovolník pan Slezák byl  “zlatým hřebem” projektového dne, jemu i Vám velmi děkujeme za možnost besedy.
Eva Laurenčíková, CZŠ v Kroměříži


Celý den v rytmu Angoly jsme si užili, žáci se díky vám i kreativním kolegům mnoho dozvěděli i vyzkoušeli. Modelové, ale hlavně publikum si módní přehlídku užili, a bylo těžké vybrat nejlepší model

Marie Šoltisová, CZŠ svaté Ludmily Hradec nad Moravicí


Letošního devátého ročníku zaměřeného na Angolu se zúčastnilo sedm tříd naší školy. V úvodu projektového vyučování se děti a žáci seznámili pomocí odkazů na webových stránkách projektu se státem Angola, získali základní informace o životě v této zemi. Někteří vypracovali vybrané úkoly z pracovních listů o Angole, jeho obyvatelích, fauně a floře. Další třídy se seznámily s angolskou hymnou a místní hudbou a tancem. Bavilo je přenášet věci na hlavě, což je pro Afriku a Angolu typické. Poté přišla oblíbená část projektu, příprava a ochutnávání pokrmů. Vařili typická angolská jídla – feijoadu z barevných fazolí, kukuřičnou kaši funge, angolské rizoto z krup a fazolí. Také ochutnali sladkou i slanou pomazánku z avokáda a exotické ovoce. Projektové vyučování bylo přínosné, děti a žáci se zájmem přijímali všechny nabízené aktivity. Rozvíjeli smyslové vnímání, pracovní dovednosti, vzájemně si pomáhali. Cílem projektu, který organizuje Asociace Dona Boska,z.s. je podpora dobrovolnické práce. Částkou 15,-Kč za zúčastněného žáka jsme přispěli k osvětě a vzdělání ve vzdálené Angole a dozvěděli jsme se mnoho nového. Celková částka 545,-Kč byla zaslána na asociaci.

Yvona Jedličková, ZŠ a MŠ Kromeříž, F.Vančury


Moc děkujeme za krásně  zpracované pracovní listy, videa, fotky z Angoly, recepty. Během domlouvání s kolegyní na výtvarné výchově vznikaly pěkné situace, byl to dobrý podnět k vzájemné spolupráci na dobrém díle. Byla jsem vděčná kolegovi i za možnost realizace přednášek na hodinách zeměpisu a za konzultace k projektu s kolegyní na biologii. Několika dalším učitelům jsem pracovní listy ráda přeposlala. Přednášky Aničky přinesly studentům radost, takovou tichou, vnitřní, myslím. Když si tak díky vyprávění  člověk uvědomí, co má a denně dostává, a ani si toho dost neváží. Naopak inspirovat se může z radosti, kterou Angolané dokáží vyjádřit. Já sama jsem si uvědomila, jak vděčná jsem lidem, kteří mi v životě pomohli a pomáhají. Mám radost, když alespoň něco mohu i já poskytnout dál. Ne všechno, co jsem původně kolem projektu plánovala jsem taky dotáhla. To je taky pravda. V jedné primě se některé studentky pokusily malovat angolský oděv, myslím, že i to je dost bavilo. Není to oděv pro soutěž ale tak společné dílko a památka třídy a to je třeba taky dobře. Děkujeme!

Kvičerová, Křesťanské gymnázium Praha


Za zvuku afrických bubnů se děti 1. třídy ve výtvarné výchově a děti v kroužku 3 v 1 přenesly na skok do barevné Afriky. Svými obrázky afrických domorodců naladily ostatní na blížící se projekt – Dnes jím jako Angolan.

Úterní odpoledne 30. dubna se už neslo ve škole na Jirchářské v duchu povídání o životě dětí z rozvojových zemí, tentokrát o životě v Angole. Děti z kroužku 3 v 1 a další zvídavé děti z  1. stupně (celkem 25) si mohly prohlédnout fotografie a zhlédnout poutavá videa z této zajímavé africké země. Viděli jsme, jakou radost projevují děti, když prší, seznámili jsme se s tradičními angolskými tanci zungeirou a capoeirou. Podívali jsme se na to, jak děti vesele tráví přestávky v salesiánské škole, pokochali jsme se rozmanitostí angolské přírody a zamysleli jsme se nad velkou chudobou místních obyčejných lidí. Na dohled od nablýskaných mrakodrapů hlavního města Luandy se totiž rozkládají slumy, v kterých nefunguje voda ani elektřina.

Po povídání a promítání se děti rozdělily do skupinek, ve kterých si mohly při vyplňování pracovních listů ověřit, jak se pozorně dívaly a jak pozorně poslouchaly.  Své odpovědi si mohou srovnat se správným řešením na nástěnce dolní chodby.

Nejočekávanějším okamžikem byla ochutnávka tradičního angolského jídla. Děti měly možnost ochutnat angolské „rizoto“ a feijoadu. Některé děti si přidávaly, některé ani nedostaly odvahu ochutnat.

Na závěr si děti udělaly náramek z korálků.

Proč se do těchto projektů zapojujeme? Je třeba, abychom si neustále uvědomovali, jak moc se my máme dobře, a že jsou na světě děti, které naši pomoc potřebují a jsou za ni vděčné. A navíc – patronem naší školy je přece svatý Dominik Savio – žák zakladatele Salesiánů Dona Boska – tak určitě pomáháme na správném místě. Do kasičky pro Salesiánskou asociaci Dona Boska se na Angolu vybralo 2200,- Kč! Všem dárcům upřímné Pán Bůh zaplať!

Štěpánka Kachníková, Katolická základní škola Uherský Brod


Využili a plnili jsme vaše materiály, žáci 3. ročníku se o vše zajímali, porovnávali s Egyptem, kam jezdí na dovolenou – hledali Angolu na mapě. Vařili jsme podle vlastního receptu: pečené banány, namalovali a oblékli do africké látky, nosili učebnice na hlavě a zatancovali.  Děkujeme za nabídku, těšíme se na další projekty.

Valsová, MŠ a ZŠ Ivančice


340 dní pod africkým sluncem
Všichni, kteří tentokráte přijeli na Dny pro dětské domovy, se mohli přenést téměř na 340 minut do Angoly. Bylo to především díky zajímavému vyprávění, fotkám…  Aničky A., která jako salesiánská dobrovolnice prožila pod africkým sluncem skoro celý rok.  Hned poté se každý mohl přihlásit do „angolského workshopu“. Zkrátka na vlastní kůži jsme se ponořili do programu Dnes (nejen) jím jako Angolan.  V závěrečné prezentaci jsme mohli vidět divoký tanec, bitvu dvou skupin o pivní víčka a pochopitelně na oběd jsme ochutnali skvělé angolské rizoto i feijoada s funge.  A co Labyrint? Jak bývá zvykem, poslední kolo změnilo pořadí a tentokráte vyhrálo Vysoké Mýto – gratulujeme.  Africké slunce svítilo nejen na fotografiích, ale jeho paprsky nesly celým programem téma dobrovolnictví – je možné nejen v Africe, ale i u nás. Kde všude? To se zeptejte těch, kteří měli nastražené uši. Kapela Unbeatable lable se nám dnes znenadání roznemohla, proto jsme si zatančili s repro nejen na jejich písničky. Oceňujeme odvážné, kteří vstoupili (nebo vstoupily) na „parket“.  Děkujeme zařízením z Janštejna, Přestavlk, Velkého Meziříčí, Vysokého Mýta a Žďáru za účast a těšíme se příště.

Vašek Čunek


Tento projekt vznikl na základě nadšení mladých lidí, z nichž někteří působili i jako dobrovolníci v Angole. Projekt jsme realizovali průběžně v měsíci březnu a dubnu. V první části se naši žáci seznámili s Angolou, jak po zeměpisné stránce, tak po stránce kulturní. Přiblížili si přírodu, historii a politickou situaci v dané zemi. Využili jsme výukových materiálů, které nabízí sám projekt. V hodinách Základů přírodních věd a Informačních a komunikačních technologií proběhla teoretická příprava. Následně žákyně uměleckého oboru Modelářství a návrhářství oděvů vyrobili v odborných předmětech pomocí papíru a speciálních barev oblečení symbolizující Angolu. Další třída se pokusila uvařit pokrm typický pro Angolany. Společné úsilí obou tříd vyvrcholilo tím, že se děvčata oblékla do ručně vyrobeného oblečení a spolu s chlapci z druhé třídy, kteří se zhostili úkolu vaření, si společně pochutnali na velmi zdařilém pokrmu feijoada s funge a na smažených banánech.

Fotografie z projektu budou zaslány do celorepublikové soutěže „ Dnes jím jako Angolan“. Soutěž probíhá celým spektrem ZŠ a SŠ. Projekt měl u žáků i pedagogů pozitivní ohlas, dokázal kolektiv stmelit a zároveň rozšířit vědomosti žáků o tom, jak se žije lidem v Angole.

Bláhová, Střední škola designu a řemesel


Žáci naší školy se letos už popáté zapojili do kampaně Salesiánské asociace Dona Boska Dnes jím jako…. Stejně jako v minulých ročnících jsme rádi využili výukové materiály v rámci kampaně a doplnili je o naše vlastní aktivity.

Hlavní celebritou dnešního dne byl rodilý Angolan pan Antonio Bernardo da Silva, který už třicet let žije v Uherském Hradišti se svou českou manželkou, ale v Angole strávil dětství a stále je v kontaktu se svou vzdálenou početnou rodinou. Jeho postřehy a komentáře doplnily naše seznamování s Angolou a jeho přítomnost byla velmi milým a zajímavým zážitkem.  Pan Antonio poutavě vyprávěl o svém dětství, škole, o životě v Angole a dokonce nám zazpíval písničku, kterou si pamatoval ze svého dětství. Manželka pana Antonia paní Lenka da Silva nám zapůjčila řadu dekorací a doplňků z Angoly, které jsme měli možnost obdivovat a které mají pro jejich rodinu jistě velkou citovou a kulturní hodnotu, protože pocházejí z rodné země pana Antonia.

Po společném setkání s milým panem Antoniem a jeho manželkou Lenkou následoval program v jednotlivých třídách. Paní učitelky zábavnou formou přibližovaly žákům typické znaky Angoly a díky pečlivé přípravě na dnešní den jsme měli možnost v každé třídě ochutnat tradiční angolská jídla. Je těžké rozhodnout, co nám chutnalo nejvíce, protože bylo zřejmé, že přípravě jídla se v každé třídě žáci věnovali s velkým nadšením. Rozhodně jsme si ale moc pochutnali na Feijoada s funge, které připravila paní Lenka podle rodinného receptu.

Velmi si vážíme toho, že pan Antonio se svou paní věnovali našim žákům svůj čas a pozornost. Děkujeme také za sponzorský dar, který zprostředkovala paní Lenka da Silva, panu Vratislavu Zelnitiusovi a jeho obchodu DARSHAN. Naše škola tak získala sadu tradičních afrických hudebních nástrojů, které využijeme v rámci muzikoterapie a ozdobné náramky a korálky, které si žáci odnesli jako upomínku na dnešní den. Třeba jim poslouží jako talismany, stejně jako lidem v Angole.

Díky dnešnímu projektovému dni i díky těm předchozím máme možnost uvědomit si, že jsou na světě místa, kde se lidé zdaleka nemají tak dobře jako my. Přejeme všem v Angole jen to nejlepší.

Šafaříková, SŽ a MŠ Uherské Hradiště


Projektu se zúčastnili především žáci naší praktické školy dvouleté, tj. nejstarší žáci, díky Vašim pracovním listům jsme se dozvěděli spoustu zajímavého, poslechli si hudební ukázky, uvařili jsme si podle vašeho receptu feijoada s funge a nakonec jsme pozvali zbytek školy na malou ochutnávku. Při té příležitosti jsme si zkusili vyrobit angolskou látku, nemáme jednotný vzor, tisku na látku se zúčastnilo více tříd, proto je to spíš takový vzorník nápadů, každý kousek originál. Ještě jednou děkujeme za pěkný zážitek.

Hana Skácelová, ZŠ a SŠ Credo, o. p. s., Olomouc


V letošním školním roce jsme se opět zapojili do akce organizace SADBA, Dnes jím jako Angolan.
V pátek 10.5.2019 se uskutečnil projektový den, kterého se zúčastnili všichni žáci naší školy. Děti na 1. stupni ZŠ se nejdříve podívaly na dokument o životě v Angole a seznámily se se základními údaji a fakty. Pak  pracovaly v 5 skupinách napříč ročníky, plnily různé úkoly a porovnávaly život dětí u nás a v Angole. Nejvíc je zasáhla skutečnost, že děti mohou žít v chudobě a  ve válce. Na závěr projektového dne si všichni pochutnali na “angolském obědě”.

Žáci 2. stupně byli rozděleni napříč ročníky do pěti skupin, které po 45 minutách měnily své dílny.

V první dílně společně nahlédli, pomocí krátkých filmů, do života Angolanů a jejich rodin. Některé poznatky si pak vyzkoušeli v praxi jako např. pletení copánků, nošení břemen na hlavě.

Ve druhé dílně se žáci věnovali přírodě. Dozvěděli se spoustu zajímavostí o nerostech, antilopách vraných nebo baobabu. Aby vypočítali průměr kmene stromu baobabu, kolik zaplatí angolské děti za školné, kolik procent lidí musí přinášet vodu a další zajímavosti ve třetí dílně, museli použít vzorečky a další znalosti z matematiky.

Čtvrtá dílna byla věnována volnočasovým aktivitám. Zdolávali překážkovou dráhu s knihou na hlavě a v malé tělocvičně si, společně  s  paní učitelkou, osvojili několik kopů a úderů z bojového tance Capoeiry.

V páté dílně se dělili do dvou skupin, které postupně připravovaly angolské jídlo podle receptů.

Na závěr projektového dne odevzdali pracovní listy, které  v jednotlivých dílnách vyplňovali, a přemístili se do učebny výtvarné výchovy, kde byl připraven „angolský“ raut. Každý si vzal talířek a lžíci a postupně ochutnával všech pět připravených pokrmů. Všechna jídla z talířů zmizela, jen angolské rizoto zůstalo. Po opláchnutí talířků, se všichni přemístili do školní jídelny, kde pro ně pan kuchař s kuchařkami připravil další ochutnávku angolské polévky, hlavního chodu a ovoce.

Habrmanová, ZŠ a MŠ Damíkov


Ráda bych Vám poděkovala za další báječný ročník Dnes jím jako….  Naše škola je pravidelným účastníkem této akce a všichni (učitelé i děti) se moc těšíme na další ročník. Letos Vám posílám fotografie našeho Angolského lidu 🙂 Zvolili jsme si našeho krále a královnu (respektive miss a missáka :-)), vyrobili krásné obrázky, mapy, dekorace, které nám zdobí chodbu a připravili si dny plné smíchu a pohody. Doufáme, že vyhrajeme :-):-D:-D:-D:-) a pokud ne, nevadí, zkusíme to zase za rok ;-):-D:-).

Šmídová, ZŠ Chomutov


Děkuji za zaslané pracovní listy a odpovědi k vašemu projektu.

Ten v mé třídě proběhl tuto středu a jako každý rok měl u žáků úspěch! 🙂 Nejvíce je bavilo hraní si na prodavačky zungeiry s knížkou na hlavě, ochutnávka jídla a tanec kizomba a capoeira.

Už teď se těšíme na téma příštího roku!

Jana Šutová, ZŠ Jungmannovy sady, Mělník


Dobrý den,
letos jsme se poprvé zúčastnili Vašeho projektu a byli jsme nadšeni. Nejzábavnější bylo pro děti bezesporu hrát si na Angolu: tancovat v rytmu angolských písní, malovat  pestrou látku “pana“, zaplétat si copánky po vzoru angolských dívek a zkusit připravit jednoduché angolské jídlo. Naše možnosti “vaření” byly kvůli stísněným prostorám naší malé školy sice trochu omezené, ale cosi podobného tradiční kukuřičné kaši “funge” a avokádovou pomazánku jsme zvládli docela dobře i ve třídě. 🙂 Mimo to jsme ochutnali různé druhy tropického ovoce v čerstvé i sušené podobě – banány, mango, kokos i kokosové mléko. V neposlední řadě jsme se dozvěděli také mnoho zajímavostí o této zemi. A snad jsme si trochu uvědomili, jak dobře se máme, a že to určitě není samozřejmé… Srdečně děkujeme všem organizátorům a dobrovolníkům za perfektně připravené učební materiály a už se moc těšíme na příští ročník projektu.

Petra Mikešová, ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí


Již pátým rokem jsme se vydali na virtuální výlet v rámci projektu “Dnes jím jako” neziskové organizace SADBA. Po Kongu, Zambii, Mexiku a Indii padl letos los na Angolu. Žáci šesti tříd naší školy se seznámili s životem svých vrstevníků v této rozvojové zemi. Měli možnost uvařit si a ochutnat typické angolské pokrmy – angolské rizoto z fazolí a krup, kuřecí “guláš” caldeirada či smažené banány. Stejně jako v minulých letech jsme si celý den užili a naučili se spoustu nových věcí. Žáci I. a III. třídy si dokonce vyrobili angolskou látku zvanou pana. Následně si zatančili v rytmu Zungeiry a pustili se do volby Miss/Boy Angola. Také si vyrobili papírové angolské panenky oblečené do vlastních návrhů triček!

Děkujeme i tentokrát za pěknou výzvu a těšíme se na další 🙂

Monika Houšková, ZŠ Plzeň