Pro inspiraci vám přinášíme několik angolských receptů.

FUNGE

PORCE PRO 2–3 OSOBY

♥  1 hrnek maniokové nebo kukuřičné mouky
♥  2 hrnky vody

TRADIČNÍ POSTUP
Funge se v Angole dělá ze směsi místních druhů mouk, z maniokové a kukuřičné. Pro přípravu funge tradičním způsobem budeme potřebovat hlubokou pánev nebo široký hrnec a velkou vařečku. Poměr ingrediencí je dva ku jedné (2 díly vody a 1 díl maniokové mouky). Přivedeme vodu k varu a přemístíme na podlahu (pryč z vařiče). Abychom se nespálili, zabalíme hrnec do ručníku, sedneme si k hrnci a uchopíme ho nohama. Do vroucí vody přidáme maniokovou mouku a mícháme dokud směs nezhoustne a kaše není jemná. Pozor, pokud se nám objeví v kaši hrudky, pak se vám podle Angolanů nepovedlo správné funge 🙂
Pozn.: Kukuřičná a manioková mouka je k dostání například v prodejnách zdravé výživy nebo se dá objednat na internetu – orientační cena maniokové mouky: 50 Kč / 500g, cena kukuřičné mouky se pohybuje kolem 30 Kč / 500 g.


FEIJOADA S FUNGE

PORCE PRO 5 OSOB

♥  0,5 kg malých barevných fazolí
♥  2 cibule
♥  1 malá paprika
♥  2 rajčatové protlaky (malé balení)
♥  1 kostka bujónu
♥  2 stroužky česneku
♥  olej
♥  bobkový list

POSTUP
Fazole namočíme na noc a v té samé vodě je začneme vařit. V průběhu vaření přidáme bujón, bobkový list, sůl a pepř. Na pánvi osmahneme cibulku a papriku nakrájenou najemno, které pak přimícháme do fazolí. Připravíme si česnek a nastrouháme ho na jemno. Po změknutí fazolí přidáme rajčatové protlaky a česnek. Podává se jako příloha k funge.


ANGOLSKÉ RIZOTO

PORCE PRO 10 OSOB

♥  kroupy 500g
♥  fazole 500g
♥  párky 250g
♥  sůl
♥  pepř

POSTUP
Dáme vařit kroupy, které předem propláchneme a scedíme. Vody by mělo být přibližně čtyřikrát více než krup. Přidáme předem namočené fazole (namáčíme několik hodin nebo můžeme použít konzervované) a vaříme, během vaření fazole i kroupy osolíme. Párky osmažíme na pánvi. Jakmile jsou fazole a kroupy hotové, slijeme přebytečnou vodu a přidáme do hrnce nakrájené párky a dochutíme pepřem. Vše promícháme. Můžeme ozdobit nakrájenou zeleninou.


CALDEIRADA

PORCE PRO 4 OSOBY

♥  2 kuřecí čtvrtky (v originále jehněčí)
♥  5 velkých brambor
♥  ½ česnekové hlavy
♥  1 cibule
♥  2 rajčata
♥  2 zelené papriky
♥  bobkový list
♥  1 lžička soli
♥  olej
♥  1 lžíce rajčatového protlaku
♥  1 lžíce vinného octa

POSTUP
Kuřecí čtvrtky nakrájíme na velké kusy (v originále i s kostmi). Nakrájíme brambory na čtvrtky, rajčata na kolečka, papriku na tenké proužky, cibuli na kolečka. Česnek utřeme se solí. Dáme všechny tyto ingredience do hrnce, přidáme lžičku soli, a lžičku vinného octa. Hrnec přikryjeme poklicí a promícháme nadhazováním (ne vařečkou, ani rukama). Poté do hrnce nalijeme olej a přidáme rajčatový protlak. Přikryjeme poklicí a necháme vařit na mírném plameni 30–40 minut. Občas promícháme nadhazováním. Pokud se začne caldeirada připalovat, je možné ji podlít vodou.
Je dobré caldeiradu hlídat hlavně ke konci, kdy je tekutiny méně, aby se nepřipálila.

Recepty Dnes Jím Jako Angolan 2019

TIP – SMAŽENÝ BANÁN

V evropských zemích je víceméně známá jediná odrůda banánu zvaná Cavendish. Vyzkoušejte si smažený divoký banán Plantain, kterému se také říká zeleninový banán. Obsahuje hodně škrobu a jako syrový je trpký a není vhodný k jídlu. Po uvaření je sladkokyselý. V některých částech světa slouží jako hlavní potravina.
RECEPT 1 

Plantain oloupejte a nakrájejte na cca 0,5 cm široká kolečka.
Tato kolečka osmažte na oleji dozlatova. Nechte okapat přebytečný olej a lehce osolte.

RECEPT 2

Plantain nakrájejte na kolečka. Do misky rozklepněte 1– 2 vajíčka, mírně osolte a namáčejte plátky banánu.
Poté vložte do pánve s olejem. Smaží se do zhnědnutí a pokládá se na talíř na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

Podáváme teplé, jíme buď samotné nebo s pikantním dipem či omáčkou.

Dobrou chuť!

[/vc_column_text]