Funge

PORCE PRO 2–3 OSOBY

♥  1 hrnek maniokové nebo kukuřičné mouky
♥  2 hrnky vody

TRADIČNÍ POSTUP
Funge se v Angole dělá ze směsi místních druhů mouk, z maniokové a kukuřičné. Pro přípravu funge tradičním způsobem budeme potřebovat hlubokou pánev nebo široký hrnec a velkou vařečku. Poměr ingrediencí je dva ku jedné (2 díly vody a 1 díl maniokové mouky). Přivedeme vodu k varu a přemístíme na podlahu (pryč z vařiče). Abychom se nespálili, zabalíme hrnec do ručníku, sedneme si k hrnci a uchopíme ho nohama. Do vroucí vody přidáme maniokovou mouku a mícháme dokud směs nezhoustne a kaše není jemná. Pozor, pokud se nám objeví v kaši hrudky, pak se vám podle Angolanů nepovedlo správné funge 🙂
Pozn.: Kukuřičná a manioková mouka je k dostání například v prodejnách zdravé výživy nebo se dá objednat na internetu – orientační cena maniokové mouky: 50 Kč / 500g, cena kukuřičné mouky se pohybuje kolem 30 Kč / 500 g.

Recepty

Feijoada s funge

PORCE PRO 5 OSOB

♥  0,5 kg malých barevných fazolí
♥  2 cibule
♥  1 malá paprika
♥  2 rajčatové protlaky (malé balení)
♥  1 kostka bujónu
♥  2 stroužky česneku
♥  olej
♥  bobkový list

POSTUP
Fazole namočíme na noc a v té samé vodě je začneme vařit. V průběhu vaření přidáme bujón, bobkový list, sůl a pepř. Na pánvi osmahneme cibulku a papriku nakrájenou najemno, které pak přimícháme do fazolí. Připravíme si česnek a nastrouháme ho na jemno. Po změknutí fazolí přidáme rajčatové protlaky a česnek. Podává se jako příloha k funge.

Recepty

Angolské rizoto

PORCE PRO 10 OSOB

♥  kroupy 500g
♥  fazole 500g
♥  párky 250g
♥  sůl
♥  pepř

POSTUP
Dáme vařit kroupy, které předem propláchneme a scedíme. Vody by mělo být přibližně čtyřikrát více než krup. Přidáme předem namočené fazole (namáčíme několik hodin nebo můžeme použít konzervované) a vaříme, během vaření fazole i kroupy osolíme. Párky osmažíme na pánvi. Jakmile jsou fazole a kroupy hotové, slijeme přebytečnou vodu a přidáme do hrnce nakrájené párky a dochutíme pepřem. Vše promícháme. Můžeme ozdobit nakrájenou zeleninou.

Recepty

Caldeirada

PORCE PRO 4 OSOBY

♥  2 kuřecí čtvrtky (v originále jehněčí)
♥  5 velkých brambor
♥  ½ česnekové hlavy
♥  1 cibule
♥  2 rajčata
♥  2 zelené papriky
♥  bobkový list
♥  1 lžička soli
♥  olej
♥  1 lžíce rajčatového protlaku
♥  1 lžíce vinného octa

POSTUP
Kuřecí čtvrtky nakrájíme na velké kusy (v originále i s kostmi). Nakrájíme brambory na čtvrtky, rajčata na kolečka, papriku na tenké proužky, cibuli na kolečka. Česnek utřeme se solí. Dáme všechny tyto ingredience do hrnce, přidáme lžičku soli, a lžičku vinného octa. Hrnec přikryjeme poklicí a promícháme nadhazováním (ne vařečkou, ani rukama). Poté do hrnce nalijeme olej a přidáme rajčatový protlak. Přikryjeme poklicí a necháme vařit na mírném plameni 30–40 minut. Občas promícháme nadhazováním. Pokud se začne caldeirada připalovat, je možné ji podlít vodou.
Je dobré caldeiradu hlídat hlavně ke konci, kdy je tekutiny méně, aby se nepřipálila.

Recepty

Smažený banán

V evropských zemích je víceméně známá jediná odrůda banánu zvaná Cavendish. Vyzkoušejte si smažený divoký banán Plantain, kterému se také říká zeleninový banán. Obsahuje hodně škrobu a jako syrový je trpký a není vhodný k jídlu. Po uvaření je sladkokyselý. V některých částech světa slouží jako hlavní potravina.
RECEPT 1 

Plantain oloupejte a nakrájejte na cca 0,5 cm široká kolečka.
Tato kolečka osmažte na oleji dozlatova. Nechte okapat přebytečný olej a lehce osolte.

RECEPT 2

Plantain nakrájejte na kolečka. Do misky rozklepněte 1– 2 vajíčka, mírně osolte a namáčejte plátky banánu.
Poté vložte do pánve s olejem. Smaží se do zhnědnutí a pokládá se na talíř na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

Podáváme teplé, jíme buď samotné nebo s pikantním dipem či omáčkou.

Recepty

Videa

Přehrajte si některé video z Angoly. Uvidíte, jakou radost projevují děti, když prší, seznámíte se s tradičními tanci, zábavou o přestávce nebo jen projdete Angolu očima profesionálního fotografa a jeho videokamery.

Omluvte prosím kvalitu videí, téměř všechna byla natáčena v nižší kvalitě na mobily. V místech, kde byla pořízena není často připojení na internet (případně je velmi nestabilní) a nebylo snadné je poslat. Až na dvě z nich je pořizovali naši dobrovolníci a jsou tak autentickým obrazem prožívání jejich dobrovolnické služby.

Radost z deště

Tanec zungeira

Velikonoční průvod

Zábava o přestávce

Tancujeme Pimpaduro

Trénink capoeiry

Odkazy na články od dobrovolníků

Stolní fotbal?

Angola obrazem

Články našich dobrovolníků

Splněný sen

Anička Ambrozková

Na rok Angolanem

Hugo Slezák

Stavím tedy jsem

Hugo Slezák

Patřím do slumu

Jorge Fernandes

Jak to vypadá v angolské škole

Odkazy na zajímavé články v médiích

Tvrdý život na angolském venkově: jediný příjem z prodeje zeleniny a studna za odměnu

Štáb ČT v Angole: Ženy na venkově ve čtrnácti otěhotní, o zdraví se tam stará šaman

Mítink angolské vládnoucí strany MPLA v Luandě (19. srpna 2017)Mítink angolské vládnoucí strany MPLA v Luandě (19. srpna 2017)

Nzinga Mbande: černá bohyně války proti evropskému útlaku

Mýty jí přisoudily násilné i sadistické rysy, historikové jsou však střízlivější. Nzinga Mbande především chtěla uchránit lid před kolonizací a otroctvím.

Ze spojence SSSR ropným kapitalistou. Vládce Angoly po 38 letech končí

Mítink angolské vládnoucí strany MPLA v Luandě (19. srpna 2017)Mítink angolské vládnoucí strany MPLA v Luandě (19. srpna 2017)

Angola, země kontrastů. Hlavní město Luanda je nejdražší na světě, venkov zaostává

Tanky u cest, rozstřílené domy, miny. Fotili jsme pozůstatky krvavé války v Angole

Když voda válí sudy

foto: archiv Hippo Roller project

V angolské vesnici koupíte bednu avokád za 40 korun

Avokáda v angolské vesnici Kasuanga.

Tisícileté baobaby náhle umírají, viníkem jsou nejspíš klimatické změny

Angola a Mosambik se snaží o renesanci svého zemědělství. A to je šance pro nás

Menu