KABADDI – aneb Indové mají nejsilnější plíce

Oblíbená hra známá už přes 4 000 let. Dvě mužstva se střídají.Jedno z nich vybere „lupiče“, jehož úkolem je vběhnout na soupeřovu polovinu hřiště, zachytit tam co nejvíce jeho hráčů a vrátit se na vlastní polovinu. Zachycení hráči vypadávají ze hry a musejí hřiště opustit. Kabaddi znamená v hindštině zadržení dechu – „lupič“ se během svého výpadu na soupeřovu polovinu hřiště nesmí nadechnout a musí neustále křičet kabaddi (pro kontrolu, že nepodvádí).
Tato hra se stala národním sportem a Indové se účastní mezinárodních turnajů i mistrovství světa.

Známá dětská hra HU TU TU TU oblíbená i unás se hraje podobně, jen místo kabaddi křičí děti hu tu tu tu 🙂

Ukázka s profesionálního zápasu v kabaddi.

JÓGA (spojení)

Druh cvičení pocházející z Indie, je velmi oblíbený i u nás.
V západních zemích je vnímáno spíše jako soubor tělesných cvičení pomáhajícím ke zklidněnírelaxaci a zpevněnícelého těla. Velký důraz se klade na správné dýchání a koncentraci.

V Indii je chápána spíše jako meditační filozofie rozvíjející lidské tělo i ducha.
Je systémem technik zahrnujících tzv. ásany (fyzické pozice), dechová cvičení, relaxaci a meditaci.

Tance

INDICKÝ TANEC BHARATANÁTYAM

Indové tančení milují! Existuje spousty tradičních i moderních tanců (a tanečních škol), tanec se používá při hinduistických bohoslužbách nebo se předvádí při všelijakých slavnostech. Děti často dostanou za úkol na oslavu nacvičit nějaký tanec. Zajímavé je, že neznají náš typický tanec kluk + holka… A také: v každém bollywoodském filmu se alespoň na pár minut tančí.

Jeden z nejstarších indických tanců pochází z jižní Indie (Tamilnád). Jeho název vznikl kombinací čtyř slov: bha (bhavam znamená “výraz”), ra (ragam je “hudba”), ta (talam značí “rytmus”) a slovo natyam představuje “tanec. Původně to byl chrámový tanec a až začátkem 19. století byl přesunut z chrámů na královský dvůr. Tanečnice na sobě mají tradiční tamilské nařasené sárí v kontrastních barvách zelené a červené se zlatě zdobenými okraji. Na sobě mají mnoho šperků, na kotníčkách rolničky. Oči jsou silně nalíčené, vypadají větší. Zdobení je i na čele, dlaních a chodidlech  (zdroj: www.national-geographic.cz)

Ukázka tance

DALŠÍ TANCE

Nábožensky motivovaný tanec (vzývající hinduistického boha Šivu)

Klasický tanec s moderní choreografií:

Tance z různých bollywoodských filmů:

Hudba

Pár indických popových písní k navození správné atmosféry. Vyskytují se většinou v bollywoodských trhácích (v každém filmu se minimálně jednou zpívá a tančí).








Zde si můžete poslechnout ukázku indické mantry.

Slovo MANTRA pochází ze sanskrtu a jednoduše řečeno znamená nástroj či prostředek pro zklidnění mysli a odpočinek těla. V našich zemích ji můžete zaslechnout např. při hodinách jógy.

Holi – svátek radosti a veselí oslavující příchod jara

Filmový průmysl

Filmových producentů je mnoho, nejnámější se jmenuje Bollywood – podobně jako jeho vzdálený americký příbuzný. Je to obrovský kolos, který vyprodukuje za rok více filmů než Hollywood.

Indové milují na televizi, i v chudých vesnických domečcích se často nachází satelit s mnoha indickými programy.

Filmy produkované Bollywoodem jsou předimenzované, používá se hodně zpomalených záběrů, přeslazené a kýčovité, v oblibě jsou romantické filmy.
Mladí chlapci je mají moc rádi, chtějí se podobat svým vysněným hrdinům.

Festivaly bollywoodských filmů se úspěšně provozují i u nás.

Z velkofilmů doporučujeme: Tři idioti a Bahubali II.

Rámajána – legenda o princi Rámovi

Pohádka podle slavného starověkého indického eposu Rámájana. Hlavní hrdinou eposu je princ Ráma, kterému zlý démon unese jeho krásnou ženu Sítu na svou ostrovní říši (Srí Lanku). Princ se ji vydá zachránit a při její záchraně mu pomáhá opičí bůh Hanuman. Nakonec zvítězí, získá Sítu zpět a ujímá se vlády.

Osobnosti

solt marchMahátma Gándhí 

Jeden z největších politických a duchovních vůdců Indie a indického hnutí za nezávislost. Prosazoval filosofii aktivního, ale nenásilného odporu a Indii dovedl v roce 1947k vyhlášení nezávislosti. V Indii mu byl formálně udělen titul „Otec národa“ a 2. říjen, den jeho narozenin, je každoročně vzpomínán jako Gándhí džajanti (Oslava Gándhího). Organizace spojených národů (OSN) přijala rezoluci, která prohlašuje 2. říjen za „Světový den nenásilí“.

Gándhí se snažil prosadit uznání i pro nízké a nedotknutelné kasty, chtěl odstranit společenskou diskriminacnedotknutelných, ale na rozdíl od ostatních reformátorů ho nechtěl úplně zrušit. Byl pokorný a velmi vzdělaný (vystudoval práva v Anglii), hodně cestoval. Paradoxem je, že tento silně nábožensky založený hinduista hlásající mír a toleranci k ostatním náboženstvím, byl zastřelen hindským fanatikem (1948) právě kvůli velké toleranci i vůči ostatním náboženstvím.

Pro mnoho lidí je odmítání násilí pevně spojené se jménem Gándhí.

Nejznámější činem Gándího byl tzv. „Salt March“ (Solný pochod)

Indové měli pod nadvádou Britů zakázáno vyrábět vlastní sůl a museli si ji od nich draze kupovat.Gándhí se rozhodl této nespravedlnosti čelit a zorganizoval 400 km dlouhý Solný pochod vedoucí z jeho domova do malé přístavní vesničky, přidalo se k němu 50.000 lidí. Na mořském pobřeží vzal Gándhí do dlaně hrst soli a řekl: „Tímto otřesu základy britského impéria.“ A vyzval Indy, aby začali vyrábět vlastní sůl, což bylo nelegální. Následkem bylo uvěznění Gándhího a také mnoha dalších. Britská vláda v Indii byla však natrvalo oslabena.

matka rereza videoMatka Tereza

Drobná žena a křesťanka, která zasvětila svůj život těm nejubožejším.Působila v Indii (Kalkatě) jako humanitární pracovnice, neúnavně pracovala a položila základy velikému dílu. Zakládala nemocnice a domovy pro sirotky, pro chudé a trpící lidi – nejprve v Indii, pak i po celém světě. Rovněž je zakladatelkou řádu Misionářek lásky. 

Za svoje celoživotní dílo obdržela Nobelovu cenu za mír a řadu dalších ocenění, brzy po své smrti byla prohlášena za svatou.

 

Jak se v Indii řekne…?

… podívejte se do našeho „indického“ minislovníčku. Slovíčka a fráze  pochází z jazyka Sadri, dorozumívací řeči kmene Adivasi, jednoho z mnoha indických kmenů.

(mluvila tak většina dětí ve středisku Jibon Jyoti, kde trávil svou dobrovolnou službu dobrovolník Jakub Honěk)
Jdi pryč! = Dža!
Ticho! = Čup!
pes = kukur
kráva = guru
hlupák = voda
podvodník = gedžuá
Pojďme! = Čalo!
Spíš? = Nindátis?
voda = pání
Vystřel! = Már!
suchý = sukhal
Dej mi to! = Moke de!
Běž! = Kut, kut!
pomalu = lahe, lahe
rychle = džaldí
úder = ghúsá
bílý = bogá
černý = kulá
horký = gorom
ošklivý, špatný = bejá
velký = barká
Vezmi to! = Le!
Počkej! = Roká!
Piš! = Likh!
Sedni si! = Bot!
Nemluv! = Ní bol!
Poslouchej! = Sun!
otec = bá´
matka = má
vesnice = gáo
dítě = čuá
dívka = čokrí
maso = mankso
čaj = čáj
banán = kol
nezralý = kačá
pokoj = kamrá
svatba = sádí
perfektní = džakás
vychytralý = čalú
klid = árám
kuře = murgí
líný = sustí
nos = nák
břicho = pet
čepice = topí
Bůh = Íšvar