RECEPTY INDICKÝCH JÍDEL

Vyzkoušejte si sami nebo se svými spolužáky uvařit některé typické indické jídlo.
A nemusíte se bát vyzkoušet i jiné recepty, než ty, které nabízíme. Pamatujte, že indická jídla jsou poněkud ostřejší než ta naše a základem téměř všech jídel chudých lidí bývá rýže a spousta koření.

Nebojte se experimentovat a pokuste se najít recept a uvařit si typickou indickou omáčku zvanou dál. Společně s rýží je to nejčastější jídlo chudých.

Svoje „výtvory“ nezapomeňte nafotit a poslat nám je. Velmi rádi je uveřejníme na našich stránkách.

Recepty ke stažení

Jídla z našich receptů
Jídla z našich receptů

 

Prohlédněte si naši fotogalerii jídel. Uvidíte, jak vypadají běžná jídla chudých lidí, jak se připravují, můžete obdivovat pestrobarevná tržiště i se seznámit s realitou stravování na dětském internátu. Většina fotografií je s popiskem.


VIDEO – PŘÍPRAVA INDICKÉHO ZÁKUSKU

Video je v angličtině.


GASTRONOMICKÉ ZAJÍMAVOSTI

Narozeninová oslava

Oslava začíná tradičně – koupí se nebo upeče dort, oslavenec začne krájet první kousek dortu, v té chvíli se začne zpívat „Happy Birthday to You“.

Zajímavá část nastane potom: po dozpívání jeden z gratulantů nacpe ukrojený kousek dortu oslavenci do úst („nakrmí ho“) a ten mu laskavost oplatí.

Svatební dort pro bohatší novomanžele
Svatební dort pro bohatší novomanžele

 

Typické jídlo chudých
Indickým chlebem je rýže: jí ji stejně chudý jako bohatý. K rýži se přidává tzv. „dál“, jakási omáčka z luštěnin či zeleniny (převážně z hrachu nebo fazolí).
Bohatý Ind si dopřeje ještě osmažené maso nebo ryby.
Hodně se koření a po obědě se dojídá ovocem.

Dál - hrášková nebo fazolová omáčka
Dál – hrášková nebo fazolová omáčka

 

K snídani se často podává barevá rýže, to je zbylá rýže z předešlého dne, obarvená kořením a citrónem, aby se nekazila. Do rýže se může přidat zelenina a oříšky. Jí se i rýže se zeleninovou pikantní omáčkou.

Svátečně se dělají tzv. „igli“, malé placičky z rýže a k tomu kokoso-křenovéčatní (hustá omáčka různých chutí) a zeleninová pikantní omáčka polévkové hustoty, které se říká sambra.

K slavnostní večeři  se vaří rýže s pálivou omáčkou z cuket, lilku, brambor a samozřejmě chilli. Někdy se do nich dávají i uvařená vejce. Občas se dělají placky zvané „čapáthí“ (čapatí). Jako dezert se podává ovoce, ale i čočkový pudink s kešu oříšky, nebo sladkou mléčnou rýži s hrozinkami a oříšky.
O svátcích se připravují i kuřecí „biryany“, (podobné českému rizotu).
Maso se jí málo, většinou jedenkrát týdně a někdo ho nejí vůbec.

Na večeři většinou vždycky někdo přijde. Babička s dědou i širší rodina s dětmi, jí se a povídá.


KOLIK CO STOJÍ

Zajímají vás ceny potravin v Indii? Kolik si toho asi můžou koupit a sníst chudí lidé, když je jejich měsíční výdělek přibližně 900 Kč za měsíc?

Ceník indických potravin

Poznámka: Ceny jsou aktuální a pochází ze státu Ásám v severovýchodní Indii, ve které působil minulý rok náš dobrovolník Jakub Honěk. V jiných částech Indie mohou být ceny odlišné.


Umíte uvařit dobrou rýži? Pokud ne, koukněte na Matyho recept.

recept rýže

Co říkají naši dobrovolníci o indické kuchyni

 

Bez chilli není curry.
Je samozřejmostí, že každé usmažené jídlo obsahuje dostatek chilli, cibule, česneku a většinou tak 10 druhů pikantního koření… Zpočátku mi to vůbec nevadilo, ale po určité době se můj žaludek rozzlobil a dal najevo svůj nesouhlas velice nepříjemnou bolestí. Teď už si dávám větší pozor na to, co a jak jím, každé jídlo hodně zapíjím vodou a vyhýbám se pikantnějším částem, takže mě – Bohu díky! – můj rozdrážděný žaludek už tolik netrápí.
 
Čas jídel mi naprosto zpřeházel mé dosavadní návyky.
Snídaně často až po osmé hodině (tzn. třeba i dvě a půl hodiny hodiny poté, co jsem vstal z postele…), oběd naštěstí rozumně mezi dvanáctou a druhou, zato místní zvyk pozdě večeřet (někdy až po osmé hodině) byl zprvu docela nepříjemný. Doma jsem byl zvyklý jíst menší dávky vícekrát za den, snídat hned po vstání z postele a večeřet tak tři hodiny před ulehnutím, takže mi nějakou dobu trvalo, než jsem se pořádně aklimatizoval. Teď už si tělo naštěstí na nový rytmus zvyklo a už mi to potíže nedělá.
Před odjezdem jsem měl velký strach z rýže
Ve školních letech jsem dokonce po několik let rýži vůbec nejedl -, ale doposud s ní nemám sebemenší problém. Je to jako s naším chlebem. Doma taky jím každý den na snídani a často i na svačinu a na večeři chleba, mám ho rád a vůbec mi to nevadí. Tady je chlebem rýže.

FOTOGALERIE