Nshima (nšima)

vareni shimy

Nshima je tužší kukuřičná kaše, která vznikne přisypáváním kukuřičné mouky do vařicí se vody – nesolí se ani nesladí. Postupným přisypáváním a neustálým mícháním vznikne tužší kaše, která se podává s přílohou z vařené zeleniny (většinou dýňové listy, které lze nahradit listovým špenátem), k tomu téměř vždy rajčatová omáčka (rajčata s kousky cibule).

Ingredience pro 2 osoby:

  • kukuřičná mouka (několik polévkových lžic)
  • špenát – listy (množství dle chuti)
  • 2 středně velká rajčata
  • 1 menší cibule
  • olej na smažení
  • sůl

Postup:

Nejprve si připravíme všechny ingredience včetně surovin na přílohy (rajčata spaříme horkou vodou a zbavíme šlupky, nakrájíme na kousky). Začneme s přípravou kaše. Malou část mouky pořádně rozmícháme v hrnečku s vlažnou vodou a tuto směs přiléváme do vařicí vody. Pomalu přisypáváme další část kukuřičné mouky. Vaříme na mírném plameni a neustále mícháme, než vznikne tužší kašovitá hmota. Odstavíme a přiklopíme pokličkou.

Příloha č.1: Špenátové listy dáme vařit do neosolené vody na cca 10 minut, poté scedíme.

Příloha č. 2: Spařená rajčata zbavená šlupek a cibuli nakrájíme na kousky. Cibuli osmažíme, přidáme rajčata, chvilku restujeme, poté přikryjeme pokličkou a dusíme pár minut do změknutí. Výsledek by měl aspoň trochu připomínat omáčku.

Nshimu nabíráme podobným způsobem jako zmrzlinu – velkou lžící nebo menší miskou, kterou před tím namočíme do vody. Kaše se pak hezky odlepí a vzniknou pěkné hladké bochánky. Podáváme s rajčatovou omáčkou a listy špenátu.

Recept Nshima ke stažení

Kapenta na rajčatech

Kapenta jsou malé sušené rybičky podobné sardinkám. V Česku můžete použít sušené ančovičky nebo nahradit sardinkami.

Ingredience:

  • 200 g sušených rybiček (ančovičky, sardinky nebo podobné) nebo sardinky ve vlastní šťávě
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 rajčata, nakrájená na kostičky
  • 1 lžíce rostlinného olej
  • ½ lžičky mletého česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • ½ hrnku vody

Postup (sardinky ve vlastní šťávě):
Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a rajčata, restujte asi 5 minut, dokud se rajčata nerozvaří na omáčku.
Osolte, opepřete a přidejte trochu vody, pokud je omáčka příliš hustá. Do hotové omáčky jemně vmíchejte scezené sardinky a nechte 2–3 minuty prohřát.
Podávejte s nshimou nebo rýží. Chuť je  jemnější než s původními sušenými rybičkami, které mají intenzivnější aroma.

Postup (sušené rybičky):
Pokud používáte sušené rybičky, propláchněte je vodou a nechte okapat. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova.
Přidejte česnek a rajčata a restujte asi 5 minut, dokud se rajčata nerozvaří na omáčku. Přidejte rybičky, osolte, opepřete a podlijte trochou vody.
Nechte dusit asi 10 minut, aby se chutě spojily. Podávejte s nshimou nebo rýží.

Dobrou chuť!

dsc00341