Odvážný kuchař

Empanadas krok za krokem

Uvař si spolu s naším francouzským kamarádem Šimonem skvělé empanadas (plněné kapsy). Šimon připravil jak sladkou – banánovou verzi, tak slanou – sýrovou. Obojí nám moc chutnalo. Naplnit ale můžeš empanadas čímkoliv, co ti chutná. Klidně i nutelou.


Colada není žádná cola!

V Ekvádoru s oblibou pijí různé nápoje a džusy. Na pobřeží a v oblasti Amazonie se ovocné smoothie z čerstvého rozmixovaného ovoce podávají ke každému jídlu, ovoce je tam snadno dostupné a levné.
V horských oblastech, kde je celoročně chladněji, se dělají i různé teplé nápoje a mezi nejčastější patří teplý nápoj zvaný colada. Spolu s empanadas představuje skvělou, vydatnou a zdravou svačinku (neobsahuje moc cukru).

Vyzkoušej spolu s bývalou dobrovolnicí Eliškou dýňovou coladu, která zejména v chladnějším počasí perfektně zahřeje. V našem food-návodu Eliška použila zbytek z dýně hokkaido, poddruh dýně tykve velkoplodé.

 

ZAJÍMAVOST: domorodci v horách připravují například nápoj z celých zrn ječmene (který i sami pěstují), sladí pak panelou (sušená třtinová šťáva plná minerálů a chuťově nesrovnatelná s běžným cukrem) a většinou vaří na ohni. Dělá se také kakao a ovesný nápoj, který se mixuje, může se do něj přidat mrkev, šťáva z nějakého tropického ovoce a skořice či další sladká koření.

Zeleninové banány na tři způsoby

Znáte zeleninové banány – anglicky plantains? Jsou o hodně větší než klasické banány, mají zelenou barvu a jsou sladké, teprve až hodně dozrají. V Ekvádoru a dalších rovníkových zemích patří mezi základní potraviny. Vyzkoušejte si jeden z níže uvedených receptů.

Chifles > oloupané zeleninové banány nakrájíme na tenké plátky a smažíme v pánvi s rozpáleným olejem, v půlce smažení otočíme, než stihnou úplně zhnědnout vyndáme na ubrousek, aby okapal přebytečný olej, osolíme. Můžete mít buď plátky zcela tenké, které jsou pak křupavé jako brambůrky, nebo mohou mít něco kolem půl centimetru tloušťky, což pak zůstanou uvnitř měkké.

Patacones > oloupané zeleninové banány nakrájíme na plátky tlusté asi 3 centimetry, vložíme do pánve s rozpáleným olejem, krátce osmahneme z obou stran tak, aby zežloutly, a vyjmeme z pánve. Namočíme do nádoby se studenou osolenou vodou, vyjmeme a rozmáčkneme hrnkem nebo skleničkou. Vrátíme do pánve a opékáme dozlatova.

Bolones de verde > oloupané zeleninové banány nakrájíme na větší válečky, uvaříme ve vodě doměkka, trvá to asi 15 minut. Poté pořádně rozmačkáme, až vznikne hutná hmota, můžeme přidat i pár plátků už usmažených banánových lupínků pro lepší chuť i barvu. Osolíme, případně dochutíme dle potřeby (lze například přidat pastu z arašídů), přidáme lžíci másla a pak vybranou příchuť. Typické jsou s čerstvým sýrem nebo osmaženou slaninou pokrájenou na kostičky (či s něčím na způsob našich škvarek). Rukama vytvarujeme koule (velikost dle preference) a můžeme podávat (typicky s volským okem a černou kávou), jiná verze ještě koule smaží, my jsme na chvíli ohřáli v troubě.

Dobrou chuť!


Typická ekvádorská večeře

Obvyklé jídlo chudých ekvádorských dětí k večeři je rýže, kousek vařeného banánu tzv. plantain a trocha ryb z konzervy. Nemusíš kupovat plaintain,  využij brambory, které pěstujeme v našich podmínkách. Více se tak přiblížíš jednoduchému pokrmu ekvádorských dětí.

SUROVINY:

  • rýže
  • konzerva – např. tuňák, 1–2 konzervy na rodinu (dle počtu členů)
  • brambory cca 2–3 kusy na osobu

POSTUP:

Dle počtu osob uvaříme požadované množství rýže (obvyklá míra je 60 g na školáka). Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Podáváme kopeček rýže se 2–3 bramborami a lžící tuňáka.

Další recepty najdeš na stránce Recepty a spoustu informací o tom, jak jedí Ekvádorci na stránce Ekvádorská kuchyně.

Menu