RECEPTY

Seznamte se s keňskou kuchyní, inspirujte se našimi recepty. A také si prohlédněte fotogalerii níže na stránce, uvidíte, jak se stravují a jak vaří chudí Keňané.

Co jedí chudé děti v Keni? 

Typický školní oběd, pokrm zvaný githeri, který jedí děti každý den pořád dokola se sestává z fazolí + sukuma (druh kukuřice + listová zelenina, něco mezi kapustou  a zelím), občas se přidá jiná zelenina, ale základ zůstává stejný. Výhodou je velká výživová hodnota. Sukuma není na chuť moc dobrá zelenina, spíše do hořka, je třeba si na ni zvyknout. Toto jídlo jedí děti od školky až po maturitu.
Za odměnu nebo někdy ke svačině dostávaly děti v salesiánské škole mandazi– kvašené trojhránky z mouky a vody (klasické těsto) smažené v oleji. Chuťově neutrální trošku do sladka. Jedí se samotné bez přílohy. Pro místní poměrně drahé a málo výživné jídlo, nedostávaly ho tak často. Níže se můžete podívat na recept.
Tak co, dali byste si?

Děti si nosí do školy svoje nádobí – talíř a lžíci. Ideálně plastové, které se nerozbije. Po obědě je samozřejmostí, že si vše umyjí a poklidí zpět pod lavici.

Ugali [2 porce]

Typická keňská příloha, která se jí téměř ke všemu, nemastná a neslaná hmota, která ale člověka dostatečně nasytí na celý den. Lidé vykonávající fyzicky náročnou práci ho jí i ke snídani.

Ingredience:

  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • špetka soli

Postup:

Ve středně velkém hrnci přiveď vodu k varu. Přisypávej mouku a začni míchat vařečkou, přidej sůl. Míchej, dokud hmota nezačne houstnout a  vař ještě 3 minutky. Pokud je hmota ještě mazlavá, vypni sporák a přikryj hrnec pokličkou. Ugali ještě „dojde“.

Asi nejtypičtější pokrm z kukuřičné mouky a vody připomínající tuhou kaši. Jí se jako příloha i samostatně na mnoha místech Afriky. Má různé názvy: fufu, ugali, nshima…

Placka z nekvašeného těsta, používá se jako příloha.

Chapati [8 porcí]

Placka z pšeničné mouky, která se podává hlavně při oslavách či v neděli, nejen kvůli zdlouhavému postupu. Tato příloha se jí hlavně k omáčkám, zelí, sukuma wiki či jiným druhům zeleniny.

Ingredience:

  • horká voda
  • pšeničná mouka
  • kypřící prášek
  • pár špetek soli a cukru
  • olej

Postup:

Dej vařit vodu a mezitím nasypej mouku, kypřicí prášek, sůl a cukr do větší mísy. Když voda po varu mírně vychladne, nalij jí do mísy k přísadám a začni hníst rukama (pozor, neopař se:-) dokud nebude tak akorát, ani tuhé ani řídké. Pak ho poolejuj a nech chvíli odpočinout. Z odloženého těsta kousek utrhni, hnět chvíli v ruce a pak z těsta udělej kuličku. To opakuj, dokud těsto nedojde.
Ležící bochánky posyp moukou a následně je rozválej do tvaru placky. Rozehřej  pánev a na suchu na ní vysuš placku. Opakuj, dokud máš těsto. Následně na pánev přidej olej a vysušené placky osmaž z obou stran.

PŘÍPRAVA CHAPATI

Mandazi [mísa]

Tradiční keňské sladké pečivu, které se většinou jí na svačinu nebo se připravuje na slavnosti. Podobá se našim koblihám, akorát má jiný tvar a je bez marmelády.

Ingredience:

  • 600 g pšeničné mouky
  • 6 lžiček kypřícího prášku
  • 6 lžiček cukru (dle chuti)
  • vrchovatá lžičku margarínu nebo máslo
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • olej

Postup:

Smíchej sypké suroviny a přidej máslo. Rozmíchej vajíčka, poté je přidej do mléka a znovu zazmíchej a oboje nalij ke zbytku surovin a opět zamíchej. Když je těsto tužší, začni ho hníst rukama do té doby, než bude hladké a nebude se lepit. Poté z něj vytvoř kouli a nech ho v misce odpočinout 30–60 minut. Těsto rozválej na placku (neměla by být příliš tenká) a nakrájej na trojúhelníčky.
Do hrnce nalej velké množství oleje a nech ho pořádně rozpálit. Když je olej hodně rozehřátý, přidej do něj mandázi. Dej pozor, aby se kousky k sobě neslepily.
Mandázi osmaž do hněda (stejná barva z obou stran).

Oblíbená sladkost, smažené trojúhelníčky. Nasmažit hromadu mandazi na svacinu pro kluky z učiliště je fuška!

Manželé Josef s Kristýnkou působili v Keni jako dobrovolníci a přípravu mandazi si vyzkoušeli na vlastní kůži… Nasmažit velkou hromadu placiček v tamějším vedru není žádná legrace, přestože to tak může vypadat.

Chips Masala [4 porce]

Velmi sváteční jídlo. Často se na něj chodí do restaurací, než by si ho lidé připravovali doma.

Ingredience:

  • brambory
  • 2 cibule
  • 8 rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 4 papriky
  • koření masala
  • kurkuma
  • citrónová šťáva
  • olej na smažení
  • sůl

Postup:

Oloupej brambory, nakrájej na hranolky a osmaž, hranolky osol a nech okapat. Nakrájej cibuli na jemno a osmaž na již rozehřátém oleji do hněda.
Přidej na kostičky nakrájená rajčata a papriky, dokud nezměknou. Poté přidej rozmačkaný česnek. Ke změklé směsi přidej koření a vař 10 minut. Nakonec přidej citrónvou šťávu. Do hotové směsi přidej hranolky a promíchej.

Mukimo [4 porce]

Typický pokrm kmene Kikuyu, který je kombinací přílohy i hlavního jídla. Častěji se jí samotné. Lze se s ním setkat hlavně na vesnicích.

Ingredience:

  • brambory
  • listový špenát
  • kukuřice
  • fazole
  • cibule

Postup:

Oloupej brambory. Umyté listy špenátu nakrájej je na jemno a dej vařit společně s bramborami. Přidej fazole a hrnec zakryj pokličkou.
Po 30 minutách vaření do hrnce přidej sůl a vař ještě 10 minut bez pokličky. Vypni sporák, slej zbylou vodu a všechny ingredience spolu smíchej dohromady.
Osmaž cibuli do hněda a přimíchej ke směsi. Pokrm vzhledově připomíná naše šťouchané brambory 🙂

Githeri [3 porce]

Oběd na dnešek i zítřek i den poté, základem jsou fazole s kukuřicí. Githeri se jí zejména ve školách, kde ho žáci mají každý den k obědu. Tvoří hlavní jídlo i přílohu zároveň.

Ingredience:

  • fazole
  • kukuřice
  • cibule
  • česnek
  • rajčata
  • brambory
  • kurkuma

Postup:

Namoč fazole předem, aby byly měkké. Druhý den dej fazole spolu s kukuřici do hrnce a začni je vařit. Až fazole změknou, tak k nim přidej nakrájená rajčata, brambory, cibuli a česnek. Vař do té doby, dokud nezměknou i brambory. Dolévej do hrnce vodu dle potřeby, aby se nevyvařila. Na závěr zapraš směs kurkumou a kořením dle chuti.

JAK SE JÍ V KENI

Základními surovinami jsou kukuřice, potom proso, čirok, zelenina a maso

Typickými jídly je kukuřičná kaše ugali, následuje nyama choma, tradičním způsobem tj. na ohni opékané kozí či ovčí maso a kuku choma, pečené kuře se zeleninou a rýží nebo s plackou chapati. Jako příloha sečasto užívají tzv. zeleninové banány nebo kaše z rozmačkaného hrášku a brambor. Oblíbenou sladkostí jsou sladké fritované mandazi ve tvaru trojúhelníku.

V Keni si můžete pochutnat na tropickém ovoci – zejména na papáje, mangu, kvajávě (guave), avokádu či na kokosových ořeších, kterého je v Keni spousta. Ananasy se pěstují prakticky výhradně na velkých plantážích a jsou určené pro vývoz, pro místní jsou příliš drahé stejně jako melouny.

Obvyklým nápojem je pivo pombe vyráběné z prosa, banánu, cukru a bylin. Keňa já známa pro svou kávu, oblíbený je ale i čaj, který se obvykle dělá hodně slazený a s mlékem.

UGALI
OVOCE JE NA TRZÍCH DOST
JEDE SE NA TRH
Mandazi Za Odměnu
ŠKOLNÍ KUCHYNĚ
ŠKOLNÍ KUCHYNĚ (2)
ŠKOLNÍ KUCHYNĚ 3
KUKUŘICE SUKUMA K PŘÍPRAVĚ POKRMU SUKUMA WIKI
KRÁJENÍ KUKUŘICE SUKUMA 2
KRÁJENÍ KUKUŘICE SUKUMA
PĚSTOVÁNÍ ZELENINY NA POUŠTI ZAKRYTÍ BRÁNÍ PŘED ZVĚŘÍ I PŘED SLUNCEM
ŠKOLNÍ OBĚD

Dobrou chuť!

A nezapomeňte nám poslat fotky vašich keňských pokrmů, rádi je uveřejníme zde na stránkách.
Děkujeme.

Menu